Vlaanderen verliest vrolijke kindervriend

Bob Davidse. De zanger en poppenspeler maakte vanaf 1955 kinderprogramma?s voor de televisie. ( FOTO HH ) Beeld F. Abbeloos/Hollandse Hoogte
Bob Davidse. De zanger en poppenspeler maakte vanaf 1955 kinderprogramma?s voor de televisie. ( FOTO HH )Beeld F. Abbeloos/Hollandse Hoogte

’Nonkel Bob’ is niet meer. De man met wie honderdduizenden Vlaamse tv-kijkertjes zijn opgegroeid, is dinsdag op 89-jarige leeftijd overleden.

Gijs Moes

Nonkel Bob bestond ook in kleur – dat verbaasde de Belgische zanger en presentator Bart Peeters nog het meest, toen hij zijn jeugdidool ontmoette. Want in die beginjaren van de televisie bracht Bob Davidse, zoals de nonkel in het echt heette, zijn wekelijkse uurtje vermaak voor de kinderen natuurlijk in zwart-wit.

Zanger en poppenspeler Davidse werd in 1955 gevraagd om een kinderprogramma te maken. Nonkel Bob zong op tv liedjes en hij speelde gitaar, vergezeld door verschillende assistentes, van wie Tante Terry en Tante Paula de bekendste werden.

„Nonkel Bob was iemand die geweldig kon enthousiasmeren en hij was af en toe verward”, zei (tante) Paula Semer gisteren op de VRT-radio. „De kinderen hielden daarvan, maar hij had iemand nodig om hem in te tomen. Ik werd aangewezen omdat ik al enige tv-ervaring had.”

Bart Peeters gedacht Nonkel Bob gisteren door op de radio de tune van diens eerste programma te zingen, ’Komt toch eens kijken’. In dat programma introduceerde Davidse de ’TV-Ohee club’, die 55.000 leden zou krijgen. Eind jaren vijftig schreef hij zijn bekendste liedje, ’Vrolijke vrienden’, dat nog altijd populair is bij de talrijke Vlaamse jeugdverenigingen.

De naam van zijn tv-programma veranderde in ’Tiptop’, nog later presenteerde Davidse samen met Tante Terry ’Tienerklanken’. Daarin traden ooit de Rolling Stones op. Davidse leerde veel jonge Vlamingen gitaar spelen, met zijn boekje ’Gitaar in enkele letters’. Hij was ook producent van kinderprogramma’s en hij bleef optreden als poppenspeler.

In 1985 ging Davidse met pensioen, maar ook daarna kwam hij nog geregeld op tv. Tante Paula herinnert zich hem als iemand die altijd vrolijk en behulpzaam was. „Bob is als padvinder geboren en als padvinder gestorven. Hij had een groot hart voor kinderen en volwassenen.”

Veel Vlamingen reageren op internet op het overlijden van hun jeugdvriend. ’Nonkel Bob en Tante Terry, het is mijn jeugd!’, schrijft Kris Cornelis uit Houtvenne op de site van De Standaard. ’Alles was toen nog zo heerlijk simpel! Zijn uitzendingen waren het hoogtepunt van de week’.

Zaterdag komt de VRT met een speciale uitzending, getiteld: ’Vrolijke vrienden. Dankuwel Nonkel Bob’.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden