Vlaanderen legt Offerfeest aan banden

Een slachthuis in Dodewaard, in aanloop naar het Offerfeest. Beeld anp
Een slachthuis in Dodewaard, in aanloop naar het Offerfeest.Beeld anp

Ook in Vlaanderen wordt onverdoofd ritueel slachten politiek taboe. Onder druk van een dierenrechtenorganisatie legt minister Ben Weyts (Dierenwelzijn) de slacht voor het Offerfeest aan banden. Moslims die daartegen protesteren kunnen bij hem op weinig begrip rekenen.

Het zat er al een paar maanden aan te komen, maar sinds vorige week is het officieel: Vlaamse moslims die in september bij het Offerfeest een schaap willen slachten, mogen dat niet langer doen in een tijdelijk ingerichte garage of loods. Ze moeten hun schaap afleveren bij een erkend slachthuis. Zo hoopt de regering ervoor te zorgen dat schapen bij de onverdoofde slacht niet meer lijden dan ze al doen. De slachthuizen worden door de overheid gecontroleerd.

De maatregel is onvermijdelijk, vindt de liberaal Weyts. Dierenrechtenorganisatie Gaia wees hem er vorig jaar op dat het toestaan van tijdelijke slachtvloeren in strijd is met Europese regelgeving. Als de minister niet met een wet zou komen, zou Gaia naar de rechter stappen. Weyts bleek gevoelig voor dat dreigement en ging direct aan de slag. Zijn nieuwe beleid is in lijn met Brusselse voorschriften.

De Vlaamse tegenstanders van onverdoofde religieuze slacht gebruiken dezelfde argumenten als in Nederland en andere landen. Zonder verdoving zouden dieren onnodig lijden. Moderne technieken maken het eenvoudig en goedkoop om zo'n verdoving toe te dienen. Islamitische en joodse organisaties noemen onverdoofd slachten een kwestie van godsdienstvrijheid.

'In andere landen kan het ook zonder verdoving'
Moslimorganisaties reageerden vorige week verbolgen op Weyts besluit. De slachthuizen krijgen het straks bij het Offerfeest veel te druk, voorspellen zij. Daardoor zal er veel te weinig vlees voorhanden zijn. Maar Weyts trekt zich daar weinig van aan.

"Het Offerfeest kan verspreid worden over drie dagen", stelt hij nu in een interview met dagblad De Morgen. "In andere landen, zoals Duitsland, wordt er tijdens het Offerfeest wél verdoofd. Waarom kan dat dan hier niet? Daarbij, de grote exporteurs van halalvlees, zoals Nieuw-Zeeland, verdoven hun dieren. Zij importeren ook naar België en dat vlees wordt hier dus gegeten."

Dat de Vlaamse moslimorganisaties onverdoofd slacht wel als haram (onrein) beschouwen, maakt op hem weinig indruk. Het ritueel is het belangrijkste, vindt Weyts. Moslims zouden niet zo streng moeten vasthouden aan een bepaalde interpretatie van religieuze regels.

'Offerfeest is geen Vlaams cultureel erfgoed'
Moslimorganisaties hebben voorgesteld om rituele slacht op een lijst met culturele tradities te zetten, maar ook daar voelt Weyts weinig voor. "Ik vind dat dit feest geen deel uitmaakt van het Vlaams cultureel erfgoed", zegt hij in De Morgen.

Veel Vlaamse moslims en joden lijken Weyts maatregel te zien als een eerste stap. Volgens verschillende media werkt Weyts aan een plan om onverdoofde slacht over het verloop van een aantal jaren helemaal te verbieden. Zijn ministerie ontkent echter dat daar acute plannen voor zijn.

Eerder kozen Denemarken, Zweden, Noorwegen, IJsland en Zwitserland al voor zo'n algeheel verbod op onverdoofde slacht. In Nederland blijft het toegestaan: een motie van Marianne Thieme (Partij voor de Dieren) werd wel aangenomen in de Tweede Kamer, maar sneuvelde in 2012 in de Eerste Kamer. Senatoren twijfelden onder meer aan de juridische deugdelijkheid van de wet.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden