Vlaanderen daagt Brussel voor de rechter in rioolrel

brussel – - De stillegging van een waterzuiveringsstation in Brussel-Noord ontaardt in zeer Belgisch geruzie tussen overheden. Vlaanderen daagt Brussel voor de rechter.

De oorzaak van het probleem, waarbij Brussels rioolwater vanaf 8 december ongezuiverd in de rivier de Zenne werd geloosd en nu op weg is naar de Schelde, is ook erg Belgisch: problemen worden niet opgelost, maar doorgeschoven naar de toekomst of naar een andere bestuurslaag.

Sinds zaterdag werkt het waterzuiveringsstation weer. Het Vlaamse gewest schakelde alvast een kort-gedingrechter in. Die legde vrijdag de waterzuiveraar een dwangsom van 300.000 euro per dag op voor elke dag dat de installatie niet werkt.

„Gevaarlijk”, reageerde waterzuiveraar Aquiris. Maar het bedrijf zette de machines toch weer in werking. Volgens Aquiris zit er te veel zand in de machines en gaan die nu onherroepelijk kapot. Angst daarvoor was precies de reden dat Aquiris op 8 december stopte met zuiveren.

Het bedrijf had al anderhalf jaar tevergeefs de Brusselse overheid om financiële hulp gevraagd voor een onvoorziene tegenslag. Er blijken in Brussel namelijk ongehoorde hoeveelheden bouwpuin in het afvalwater te verdwijnen, waarop de machinerie niet is berekend. De verantwoordelijke Brusselse milieuminister, Evelyne Huytebroeck, had er haar schouders over opgehaald. Aquiris moest het zelf oplossen.

Inmiddels wijst iedereen naar elkaar in de rel, die inmiddels tot grote publieke verontwaardiging heeft geleid. De Brusselse minister Huytebroeck wist van de stillegging. Maar zij was gewoon naar de klimaattop van Kopenhagen vertrokken zonder haar Vlaamse collega in te lichten.

Huytebroeck wordt in bescherming genomen door haar partijgenoten van Ecolo – nota bene een groene partij. Volgens de Ecolo-covoorzitster Sarah Turine zijn het de „Vlaamse politici en journalisten die hebben overgereageerd op de vervuiling van de Zenne”.

Hoe groot de milieuschade is, kan volgens de Vlaamse Milieumaatschappij pas in het voorjaar worden vastgesteld. Dan pas is duidelijk hoe het leven in en om de rivieren is beïnvloed.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden