Vlaamse scholen vrezen aantasting van godsdienstles

Van onze onderwijsredactie AMSTERDAM - De vier protestantse basisscholen in Vlaanderen dreigen hun vrijheid bij de keuze van het godsdienstonderwijs te verliezen. Het bestuur van de vier scholen verzet zich hier hevig tegen.

Het Vlaamse parlement behandelt waarschijnlijk deze week een nieuwe regeling voor het toezicht op het levensbeschouwelijke onderwijs.

De Vlaamse deelregering heeft het parlement voorgesteld dat het bijzonder onderwijs voortaan volledig onder een kerkelijke toezichtsregeling valt. Daarmee zou in het bijzonder onderwijs dezelfde regeling gelden als in het openbaar onderwijs, waar voor de voor de inspectie en het vaststellen van leerplannen voor godsdienst ook een beroep wordt gedaan op kerkelijke autoriteiten.

In het katholieke onderwijs - in Vlaanderen goed voor ongeveer 99 procent van het bijzonder onderwijs - leeft geen verzet tegen het voorstel. Het spoort met de katholieke kerkrechtelijke principes, waarbij kerkelijke autoriteiten zeggenschap in de scholen hebben.

“Afgezien van de principiele bezwaren zijn er ook praktische. Traditioneel ontbreekt een bevoegde kerkelijke instantie in de protestantse wereld. Als we het al zouden willen, dan zou ik niet eens weten wie we moesten vragen”, zegt Adriaan Overbeeke, secretaris van de overkoepelende raad van besturen van de vier scholen, die gezamenlijk zo'n achthonderd leerlingen hebben.

De vier bepalen al sinds de oprichting van Belgie zelf welk gesubsidieerd godsdienstonderwijs er aan hun school wordt gegeven, en zij willen dat graag zo houden. Mogelijkheden om de godsdienstlessen dan maar ongesubsidieerd voort te zetten zijn er niet, aldus Overbeeke. “Daarvoor is absoluut geen geld.”

Verzet

De enkele joodse scholen in Vlaanderen, die onder dezelfde regeling zullen gaan vallen, verzetten zich niet principieel volgens Overbeeke, omdat zij wel over de benodigde financien kunnen beschikken, waardoor de godsdienstles ongesubsidieerd kan blijven.

De protestantse scholen voelen zich overvallen door de snelheid waarmee het wetsontwerp door het parlement wordt behandeld. Afgelopen vrijdag kregen ze de ontwerptekst pas onder ogen. Deze week bespreekt de onderwijscommissie van het parlement de kwestie. Als daar geen bezwaren worden ingebracht, is de zaak beklonken, vreest Overbeeke.

Hij is licht ontstemd over de gang van zaken. “Wij hebben zelf om de ontwerptekst moeten vragen. Ik besef best dat we een erg kleine minderheid zijn, maar ik vind dat je het democratisch gehalte van een land toch enigszins kunt afleiden uit de manier waarop met minderheden wordt omgegaan.”

Hij wijst erop dat in Nederland alle zuilen, ook de allerkleinste, gekend worden in beslissingen over het onderwijs.

In een commentaar aan het parlement oppert Overbeeke een uitweg uit de problemen. “Met het formuleren van een ontheffingsbepaling voor de protestantse scholen in Vlaanderen zouden we kunnen leven.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden