Vlaamse ouders vinden hun peuters uitputtend

Peuters. Ze zijn zo schattig, maar soms zou je ze achter het behang willen plakken. In Vlaanderen geven ouders het ruiterlijk toe: een op de vier papa's en mama's is doodop van hun kindje, en een op de zeven raakt emotioneel uitgeput van het opvoeden.

Vooral het zindelijk maken, de eetrituelen en de hoeveelheid tijd die ze kosten, eisen hun geestelijke en lichamelijke tol. Peuters kosten nog een hoop geld ook; te veel, vindt liefst 65 procent. Kinderen tussen 30 en 36 maanden oud opvoeden valt eigenlijk vies tegen.

Dat blijkt uit een nieuw rapport van het Vlaamse Steunpunt Welzijn, Volksgezondheid en Gezin. Deze organisatie voerde een onderzoek uit onder ruim duizend voornamelijk hoogopgeleide ouders van kinderen in de peuterleeftijd.

De grootste ergernissen zijn de constante aandacht die de ukken opeisen (vindt 27,7 procent) en gedoe met eten. Peuter weigert de spinazie, pakt na lang aandringen de lepel, waarmee hij in de prak gaat pielen om het hapmoment zo lang mogelijk uit te stellen. Hop, daar vliegt een klodder in het rond. Ouder roept kind iets te hard tot de orde, peuter begin te krijsen. Dat werk.

Een op de vier ouders in Vlaanderen zegt met jengelende, zeurderige en lastige peuters 'niet zo goed' of 'helemaal niet' te kunnen omgaan. Dat leidt er bij een op de drie ouders toe dat ze weleens hun zelfbeheersing verliezen. Dan wordt zoon of dochter net iets te ruw aangepakt - de ouder heeft meestal meteen spijt en later vaak een schuldgevoel.

Maar waar de onderzoekers van schrokken, is dat de druk van het kind in een op de vijf gezinnen soms uitdraait op een tik. En dat menige ouder daar niet zo mee zit. Een corrigerende tik hoort gewoon bij de opvoeding, vinden zij.

"In veel andere landen is het ouders niet toegestaan om hun kinderen fysiek te straffen. Misschien wordt het tijd dat ook onze overheid een duidelijk signaal uitstuurt", zei de promotor van het onderzoek, Karla Van Leeuwen. Vlaams minister van Welzijn en Gezin, de christen-democraat Jo Vandeurzen, reageerde meteen. Hij peinst er niet over een verbod op de pedagogische tik in te voeren. Hij voert liever campagne voor een 'positieve opvoedingsstijl'.

En waar lijden de Vlaamse ouders van peuters verder onder? Dreumessen lopen in de weg: het huishouden doen met een peuter in de buurt is nauwelijks te doen, evenmin als een telefoontje plegen of een goed gesprek voeren met deze of gene, klagen ze.

Voor de relatie tussen de ouders zijn ze ook al een bedreiging: een op de drie stellen ruziet over de opvoeding en een op de vijf ziet de verhouding er zelfs door wankelen.

Het goede nieuws is dat de Vlaamse ouders door blijven zwoegen om hun kroost een liefdevolle opvoeding te geven. Want ze zijn nog altijd, vindt 95 procent, een verrijking van het leven.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden