Vlaamse komieken jagen kijkers weg

'Wees blij met wat je hebt', 20.00-20.30 uur, Ned. 3.

FRED LAMMERS

Dat team bestaat uit Kamagurka, Herr Seele, Rogier Dijkman en René van der Ploeg. Wat het documentaire-verleden van de twee laatstgenoemde landgenoten betreft; zij hebben interessante dingen gedaan. Voorbeelden daarvan zijn de documentaires over begraven en cremeren, de paardensport en de gokwereld daar omheen, en het leven in een klooster. Recent maakten zij het jongerenmagazine 'TV Nomaden' en een vijfluik over de voetbalclub Heracles.

Het is goed om steeds nieuwe vormen te zoeken, maar daarmee loop je wel het risico van een miskleun. 'Wees blij met wat je hebt' is er een. In de aankondiging wordt de reeks aangeprezen als een 'heropvoedingscursus voor de nimmer contente mens'. Met tips en trucs wordt gepoogd in twaalf weken de ontevredenheid een halt toe te roepen. Het pakt anders uit. Na de eerste tien minuten is een redelijk denkende kijker in het gunstigste geval al ontevreden. De kans is groter dat dan al naar een andere zender is overgeschakeld.

Welk gevoel voor humor moet je hebben als je het leuk vindt een bejaarde met een laddertje een nepbergje te zien beklimmen dat 'toevallig' op een karretje langs zijn woning wordt gereden? Nooit in zijn 75-jarig bestaan heeft de man een berg met eigen ogen gezien. Dat hij er nu vol trots even bovenop mag zitten is voor hem het summum van menselijk geluk. Vervolgens krijgt de kijker de 'waardevolle tip' om altijd duizend gulden op zak te dragen en dat bankbiljet tevoorschijn te halen zodra een overvaller een pistool op je richt. Nog een tip: Als er met een bloemkool naar je wordt gegooid kun je een overvaller het best met de bijbehorende saus overgieten.

De scène met de in een rolstoel zittende man die door blinde overvallers wordt belaagd is stuitend. Met hun rood-wit gestreepte stokken gaan ze zo hardhandig te werk dat de woonruimte van de man in korte tijd in een ruïne verandert. De man zelf ligt spoedig op de grond te spartelen.

Voor wie dan nog kijkt volgt er een cursus anorexia-bestrijding. Vier vrouwen proppen zich na onduidelijke lichaamsoefeningen vol met forse slabladeren. Vervolgens zetten zij het op commando op een massaal overgeven. Daar tussendoor heel flauwe grappen over de paus die met hagelslag wordt ingesmeerd en Thaise prostituees die sigaretten roken tussen hun schaamlippen. De man die zo'n hekel aan kinderen heeft dat hij ze neerschiet, is helemaal beneden elke maat. Toppunt van humor schijnt te zijn dat door het hele programma heen uitbundig wordt geboerd.

In de VPRO-gids verzuchten de 'humoristische' Belgen dat ze dit programma bij onze zuiderburen niet hadden kunnen maken. De commerciëlen hebben daar geen geld en bij de BRTN zitten volgens Kamagurka en Herr Seele 'echte dommeriken die alternatieve televisie geen kans geven'. Je kunt volgens het tweetal van de BRTN ook niet anders verwachten: “Het is daar net het voormalige Oostblok met politiek benoemde televisiemakers”. Na het zien van de eerste aflevering van de heropvoedingscursus kan de enige conclusie zijn dat ze bij de BRTN nog gezond verstand hebben en hun best doen het begrip kwaliteitsbewaking enige inhoud te geven.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden