Vlaamse katholieken verlaten massaal de kerk

Vlamingen lieten zich vorig jaar massaal uitschrijven uit het doopregister van de rooms-katholieke kerk. In de bisdommen Brugge, Gent en Hasselt was sprake van een vertienvoudiging in 2010 vergeleken met het jaar ervoor, blijkt uit een rondvraag van de kranten De Standaard en Het Nieuwsblad. Het bisdom Antwerpen spant de kroon. Daar waren er vorig jaar 2136 'ontdopingen', zoals de Vlamingen de uitschrijvingen noemen, tegen 139 in 2009.

Dopen helemaal ongedaan maken kan niet. Bij ontdopen wordt in het doopregister genoteerd dat een lid uit de kerk is gestapt. Kerkelijke rituelen, zoals een katholieke begrafenis, zijn dan niet meer mogelijk.

De Vlaamse kerken wijzen als verklaring naar de reeks schandalen over kindermisbruik door hooggeplaatste katholieken. Het bekendst werd de affaire van de bisschop van Brugge, Roger Vangheluwe, die toegaf een minderjarig neefje seksueel te hebben misbruikt. Toen die affaire vorig voorjaar aan het licht kwam, lieten zich ook enkele bekende Vlamingen uitschrijven. Eén van hen is de schrijfster Saskia De Coster, die ontevreden was met de manier waarop de kerkleiding met de seksschandalen omging.

In Nederland schreven zich vorig jaar een kwart meer mensen uit bij de rooms-katholieke kerk, bleek eerder deze maand. Anders dan in Vlaanderen, is in Nederland van massale kerkverlating geen sprake. Ongeveer 1400 katholieken lieten zich vorig jaar schrappen uit de kerkelijke administratie, die ruim vier miljoenen leden telt.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden