Vlaams Pietendebat ontaardt in 'Nederlandse toestanden'

Nederlanders moesten in de zwartepietendiscussie een voorbeeld nemen aan hun zuiderburen, stelde het Vlaams-Nederlandse cultuurhuis deBuren aan de vooravond van de intocht van de Sint in Antwerpen. Op initiatief van het debatcentrum ondertekenden onder meer twee grote scholenkoepels, een speelgoedketen en de Vlaamse kinder-tv-zenders een 'Pietenpact', waarin zij afspraken om de traditionele Zwarte Piet in te ruilen voor de roetpiet of regenboogpiet. Het Sinterklaasfeest zou voortaan zonder 'raciale stereotyperingen' worden gevierd.

Terwijl de Nederlandse Sinterklaas met zijn Zwarte Pieten voet aan wal zette in Maassluis, stapte zijn collega in Antwerpen van de boot met roetpieten aan zijn zijde. Niets nieuws onder de zon: ook vorig jaar hadden de pieten roetvegen tijdens de Vlaamse intocht en daarover was geen heisa. Zo kon het dus ook, dachten de initiatiefnemers van het Pietenpact, die hoopten dat de Noorderburen er een voorbeeld aan zouden nemen.

Een inschattingsfout bleek al snel. De pietendiscussie die een paar jaar geleden in Vlaanderen net zo snel verdween als ze gekomen was, laaide in alle hevigheid op. Ook veel Vlamingen willen Zwarte Piet houden, getuige de honderden reacties op sociale media en krantenpagina's. Het Vlaams Belang lanceerde een petitie tegen het pact, dat volgens de partij een probleem creëerde dat er niet was, en twee brandweermannen haalden 14.000 handtekeningen binnen met hun site redzwartepiet.be.

Nu ze op papier staan, blijken de al langer bestaande roetveegpieten opeens toch een probleem.

Verschillende gemeenten en schooldirecteuren lieten afgelopen week weten dat bij hun Sinterklaasviering gewoon 'gitzwarte' pieten zullen zijn. "Ook de Afrikaanse kinderen hebben geen moeite met Zwarte Piet", reageerde een directeur van een Brusselse multiculturele basisschool. De zwarte cabaretière Lies Lefever deed er nog een schepje bovenop en noemde het pact op haar blog 'te gek om los te lopen'. "Het is gewoon folklore. Cultureel erfgoed. We zijn iets te enthousiast bezig met politiek correct zijn. Al dat kunst- en vliegwerk met regenboogpieten: ongelooflijk belachelijk." De Vlaamse krant Het Laatste Nieuws liet net als Trouw zes- en zevenjarigen hun zwarte piet tekenen. Conclusie: in de meeste gevallen is piet bruin of zwart. Of zoals de krant kopte: 'De waarheid komt uit een kinderstift: Zwarte Piet is zwart.'

Tegengeluid kwam er vooral van het Vlaamse Minderhedenforum, dat het Pietenpact niet had willen tekenen omdat het niet ver genoeg ging. Piet zou helemaal moeten verdwijnen; zijn rol als knecht 'past niet meer in onze hedendaagse samenleving', aldus de directeur. In lezersbrieven in kranten moest hij het daarop ontgelden als 'zeurpiet'.

Verrast door alle ophef erkende de Vlaamse Gezinsbond het pact 'te snel' te hebben getekend. Speelgoedketen Dreamland zei dat de bedoeling van het pact juist was geweest 'om toestanden zoals in Nederland te voorkomen'. Om het debat niet verder te laten ontsporen, besloot cultuurhuis deBuren afgelopen week om het Pietenpact voorlopig weer op te bergen en pas verder te discussiëren na het Sinterklaasfeest.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden