Politiek

Vlaams Belang wil multicultureel worden

Filip Dewinter, vorig jaar bij een bijeenkomst van protestgroep Pegida in Rotterdam.Beeld anp

Het Vlaams Belang zet haar deuren open. De stem van extreemrechts België wil bij de eerstvolgende verkiezingen niet langer alleen witte gezichten op de affiches. Ze mikt op een nieuwe doelgroep: allochtonen.

De tijd van het homogeen witte Vlaams Belang is voorbij, zei parlementslid en partijcoryfee Filip Dewinter tijdens een persmoment voor Vlaamse media. Hij gaat, gesteund door het partijbestuur, politici werven onder Belgen wier wortels niet in België liggen, maar die ideologisch wel op dezelfde lijn zitten.

"We zullen moeten zorgen voor voldoende vertegenwoordigers van christelijke minderheden. Denk maar aan Assyriërs en koptische christenen: mensen die gevlucht zijn voor de genadeloze vervolging in het Midden-Oosten. En waarom niet Chinese Antwerpenaren? We deden al een toer bij andere gemeenschappen. Het enthousiasme voor ons is groter dan je misschien denkt."

Met die verbreding weekt de partij zich los van haar oorspronkelijke koers. Toen ze nog Vlaams Blok heette, richtte ze zich tegen alles dat vreemd was: de grenzen moesten dicht en vreemdelingen die al binnen waren, moesten beseffen dat autochtonen op de eerste plaats kwamen. 'Aanpassen of oprotten', formuleerde Dewinter het ooit. Lange tijd maakte zijn partij dat onderscheid vooral op basis van ras, maar de laatste jaren verschoof de focus naar religie. Inmiddels is haar koers vergelijkbaar met die van de PVV: sterk anti-islam.

Iedereen is welkom, behalve moslims
De gemeenteraadsverkiezingen van 2018 draaien wat Dewinter betreft om één vraag: 'laten we toe dat Antwerpen binnen 20 jaar een islamitische stad wordt of geven we Antwerpen terug aan de Antwerpenaren?'. Dewinter voelt ongetwijfeld de hete adem van de Vlaams-nationalistische partij NV-A van Bart de Wever in zijn nek. Die verkondigt een net iets mildere boodschap, maar profileert zich wel op dezelfde thema's. Bij de landelijke verkiezingen van 2010 verloor het Belang vijf van haar zeventien zetels en werd de NV-A de grootste partij in het parlement.

Wat Dewinter betreft is iedereen welkom om zich bij het cultureel verzet van het Belang aan te sluiten - behalve moslims. Ook gematigde broeders en zusters kunnen het wel vergeten. "Ik doe niet mee aan een onderzoek wie een gematigde moslim is en wie niet", zegt hij. "Maar voor mij is de lijn duidelijk: geen moslims op de lijst, tenzij het iemand is die zich bekeerd heeft en de islam de rug heeft toegekeerd."

Oosters-orthodoxe christenen passen volgens Dewinter prima in dat plaatje. Immers: ook zij moeten vaak niets hebben van Mohammed en zijn volgelingen. De verbreiding zou nodig zijn omdat de partij vergrijst, en omdat de oude retoriek niet meer werkt. Betogen als 'iedereen die van vreemde origine is, willen we niet' zijn uit de mode, vindt hij. "Dat is geen goed verhaal. Ook onze kiezers gaan begrijpen dat we niet iedereen afwijzen. Het gaat immers niet meer om het beschermen van de huidskleur van de Antwerpenaar, maar om het beschermen van onze manier van leven."

Partij heeft nog steeds last van cordon sanitaire
Net als bij eerdere verkiezingen is het echter sterk de vraag of ze dat programma ook kan uitvoeren. Dewinter en zijn lokale en nationale collega's trekken al sinds de jaren '90 veel stemmen, maar hebben bestuurlijk nauwelijks inspraak. Dat heeft vooral te maken met het cordon sanitaire dat andere partijen in 1991 in het parlement optrokken: niemand wil met het Blok een coalitie vormen.

Ook onduidelijk is of de allochtonen die Dewinter op het oog heeft, zin hebben om zich aan te sluiten. De spoeling is in ieder geval dun, want net als in Nederland vormen allochtone christenen er maar een fractie van de christelijke populatie. En dan is er nog het oude rassendenken - iets wat Dewinter en zijn partijgenoten nog niet helemaal achter zich hebben gelaten.

Afgelopen weekend werd Dewinter nog berispt door zijn eigen partijbestuur, vanwege een toespraak die hij vorige maand hield bij de Griekse extreemrechtse partij Gouden Dageraad. Die flirt af en toe met het neonazisme. Geen frisse zaak, vindt het bestuur. Dewinter en twee collega's zijn formeel terechtgewezen en mogen voortaan pas nieuwe buitenlandse politieke relaties aanknopen als de partij daar toestemming voor heeft gegeven.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden