'Vitesse was hier niet op berekend'

Voorzitter spelersvakbond: Het is een storm in een glas water

Wie bij de internationale spelersvakbond Fifpro verontwaardiging verwacht over de weigering van de Israëlische Vitesse-speler Dan Mori in de Verenigde Arabische Emiraten, komt bedrogen uit. "Dit is een storm in een glas water", zegt voorzitter Theo van Seggelen. Het is een uitzonderlijke situatie waarop Vitesse niet berekend is geweest, denkt hij. Het is de club volgens de spelersvakbond niet kwalijk te nemen dat die zonder de speler is afgereisd.

Directeur Esther Voet van het Centrum Informatie en Documentatie Israël (CIDI) vroeg zich af er ook op het WK van 2022 in het aan de Emiraten grenzende Katar spelers zouden kunnen worden geweigerd. Die vrees blijkt ongegrond. In de internationale regels van de wereldvoetbalbond Fifa is bepaald dat voetballers waar dan ook voor hun landenploeg moeten kunnen uitkomen. "Daarin is de sport gevrijwaard van politiek en daaraan wordt goed de hand gehouden", zegt Van Seggelen. "Als Israël zich plaatst voor dat WK, speelt het daar."

In 2009 werd een Israëlische tennisster, Sharar Peer, de toegang tot de Verenigde Arabische Emiraten geweigerd. In het buitenland actieve Palestijnse voetballers mochten lange tijd niet door Israël reizen, als ze een interland moesten spelen. Die belemmering werd pas vorig jaar weggenomen na bemiddeling van de Fifa.

Maar clubvoetbal kan in politieke zin niet wereldwijd worden gereguleerd. Dat vindt ook de KNVB. "Het is vooral een politieke kwestie", aldus een woordvoerder van de Nederlandse voetbalbond. "Het is aan een club om te bepalen waar een trainingskamp wordt belegd."

Fifpro-voorzitter Van Seggelen spreekt van een 'les' voor Vitesse, maar hij keert zich tegen de kritiek uit de politiek. "Vitesse heeft zich dit niet gerealiseerd, maar het is moralistisch om op hoge poten te zeggen dat de club niet had moeten gaan. Je moet niet blind zijn voor de realiteit dat er niet overal in de wereld hetzelfde wordt gedacht als hier."

Precedenten zijn er niet of nauwelijks omdat doorgaans alleen de rijkste clubs, het Duitse Bayern München bijvoorbeeld, al dan niet politiek gevoelige exotische oorden aandoen. En die clubs hebben zelden Israëlische voetballers, nu eenmaal niet de meest gevraagde, onder contract.

Vitesse, in handen van een Russische eigenaar, raakte dankzij buitenlands kapitaal in Aboe Dhabi verzeild. De club wilde de reis niet afzeggen, omdat er met de Duitse clubs Wolfsburg en Hamburger SV afspraken voor oefenduels waren gemaakt. Trainer Peter Bosz distantieerde zich van de politieke ophef. "Ik doe hier mijn werk, ik ben voetbaltrainer", zei hij tegen Omroep Gelderland.

Strikt genomen zou gesteld kunnen worden dat de geweigerde speler Mori als reserve sportief van gering belang is. Dat maakt voor Van Seggelen van de internationale spelersvakbond niet uit. Hij ziet sowieso geen reden voor de speler op te komen. "Als alles al geregeld is, kun je er begrip voor hebben dat Vitesse toch is gegaan en bovendien werkt de speler zelf mee. We moeten het niet groter maken dan het is."

Mori, die deze week met het tweede team van Vitesse traint, wenste zijn collega's op Facebook een fijne week.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden