Vitesse vraagt surseance van betaling aan

(Novum) - Het voortbestaan van Vitesse lijkt serieus in gevaar. De eredivisieclub uit Arnhem kreeg dinsdagavond te horen dat de gemeente niet meewerkt aan de voorgestelde schuldsanering. Daardoor vraagt Vitesse op korte termijn surseance van betaling aan. De gemeente blijft wel bereid om opnieuw overleg te voeren.

Vitesse kampt met een negatief eigen vermogen van 27 miljoen euro en ondernam daardoor een poging om tot een vrijwillig akkoord te komen met de in totaal 62 schuldeisers. Nadat al zestig crediteuren akkoord waren gegaan met de plannen, bleek de gemeente dinsdag een spelbreker. Het college van burgemeesters en wethouders liet de club dinsdagavond officieel weten niet akkoord te gaan.

Volgens de gemeente had Vitesse een verzoek ingediend om een lening van miljoenen euro's kwijt te schelden in ruil voor een bedrag van een paar ton. Na intensief overleg besloot de gemeente het plan af te schieten. "In het voorstel van Vitesse zouden wij nu het grootste deel van de lening moeten kwijtschelden", legt wethouder van financiën Willem Hoeffnagel uit. "Het gaat om heel veel gemeenschapsgeld."

Vitesse zegt het besluit van de gemeente te betreuren. "In onze ogen hebben we een aantal acceptabele oplossingsgerichte aanbiedingen aangedragen die de gemeente een uitweg zonder gezichtsverlies boden", zegt algemeen directeur Paul van der Kraan. "De gemeente bleef echter hangen in het aanbod de achtergestelde lening van 6,5 miljoen euro naar een marktconforme rente met boetevrije aflossing om te zetten."

Vijf jaar geleden schoot de gemeente de club nog wel te hulp. Bij een reddingsoperatie werd destijds stadion Gelredome gekocht en de huurprijs die Vitesse betaalde gehalveerd.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden