Vitesse treft eindelijk doel

ARNHEM (ANP) - Vitesse kan over anderhalve week met een gerust hart naar NoordIerland afreizen. De zege van 3-0 op Derry City laat nauwelijks twijfels meer over de vraag welke van beide ploegen bij de loting voor de tweede UEFA Cup-ronde present zal zijn.

In de tweede ontmoeting, op dinsdag 29 september in Londonderry, kan normaliter niets meer fout gaan voor de Arnhemmers. John van den Brom nam in Arnhem tweederde van de produktie voor zijn rekening. In de eerste helft na goed voorbereidend werk van aanvoerder Theo Bos, na de rust op minder goed bedoeld aangeven van de Ierse verdediger Gauld. Van Arum haalde in de slotminuut persoonlijke genoegdoening na alle kritiek rond zijn persoon met de derde treffer. Het was een terechte afspiegeling van het klasseverschil.

Vitesse en het voor een eventuele verrassing te machteloze Derry City waren geen onbekenden meer voor elkaar. Op 19 september 1990 fungeerde het gammele Brandywellstadion als decor voor het Europees debuut van de Arnhemmers. Een kennismaking waarvan de onwennigheid afdroop. Vitesse won in Noord-Ierland dank zij een bevlieging van HAVO-scholier Loeffen. Twee weken later bleef het in Arnhem 0-0 en kozen de teleurgestelde kijkers openlijk partij voor de goedwillende amateurs.

Vitesse mocht echter verder in het toernooi om de UEFA Cup en vergaarde in de tweede ronde internationale bekendheid. De zege met 40 bij Dundee United maakte indruk. In de derde ronde was het einde daar, de ploeg werd gewogen en te licht bevonden door Sporting Lissabon.

In bijna twee jaar veranderde er bij Vitesse niet veel. Alle elf spelers uit de basis van september '90 waren ook nu present. Loeffen begon op de bank. Van de Looi, vervanger van de geblesseerde Sturing, was de enige nieuweling. Bij Derry konden nog maar drie spelers hun geheugen in stadion Monnikenhuizen opfrissen. Dat vernieuwing niet altijd verbetering inhoudt, merkte trainer Coyle al in de Ierse competitie waar drie keer 0-0 werd gespeeld.

Op de bank bij Vitesse wel een nieuw gezicht. Bert Jacobs werd met vele peseta's naar Gijon gelokt, Herbert Neumann wordt als de nieuwe man ingefluisterd door assistent Jan Jongbloed. De 38-jarige Duitser maakte gisteren voor het eerst de ambiance van Europees voetbal mee. "Ik ben best nerveus" , zei de Duitser, die in zijn actieve tijd zo'n veertig Europa Cupwedstrijden voetbalde, vooraf. "Ik kom misschien rustig over, maar hoe ik me van binnen voel, dat blijft prive. Om af te reageren, loop ik meestal even een rondje of ik probeer wat te lezen om te ontspannen. Wat maakt dan niet uit, ik consumeer alles."

Grootste zorg

Hoewel Neumann zich nog niet in het Nederlands durft te uiten, kan hij de taal wel verstaan en lezen. Dus kent hij ook de kritiek die Vitesse in de eerste vijf competitiewedstrijden ten deel viel. Juist tegen Derry hoopte Neumann met zijn grootste zorg, de stokkende productiviteit, te kunnen afrekenen. Hij adviseerde de falende spits Van Arum voorlopig geen kranten te lezen. "We moeten niet direct als gekken naar voren rennen. Rustig afwachten, kansen scheppen en dan maar hopen dat er twee of drie doelpunten ontstaan."

De ban werd gisteravond gebroken op de speelwijze die het nauw samenwerkende duo Neumann/Jongbloed dit seizoen hoopt te introduceren. Met een opvallende rol voor Theo Bos. De aanvoerder van Vitesse is niet langer de sobere mandekker, maar mag zich ook in opbouwende zin uitleven. Dat hij daartoe de kwaliteiten bezit, bewees hij in de 21ste minuut met een afgemeten dieptepass op Van den Brom die alleen voor doelman O'Neill werd gezet. Van den Brom, in een vrije rol en vaak in kansrijke positie, maakte de eerste, van vele zorgen bevrijdende treffer van Vitesse op eigen veld dit seizoen. In de competitieduels met FC Groningen (0-0) en FC Twente (0-1) was daar vergeefs op gewacht.

In de eerste helft kreeg Vitesse meer mogelijkheden om zich alvast een garantie voor de tweede ronde van het toernooi om de UEFA Cup te verschaffen. De stugge Ierse verdediging, met liefst tien man achter de bal, kon echter geen tweede maal worden verschalkt. De graag langs de zijkant opkomende rechtsachter Sturing werd daarbij node gemist. Hij bleef met een blessure buiten de lijnen.

Aan de andere kant kwam de eenzame spits Ennis een keer oog in oog met Van der Gouw na een schaars beoordelingsfoutje van jongeling Van de Looi. De Ier liet de bal van zijn voet springen waardoor Van der Gouw simpel kon ingrijpen.

Bos nam direct na de hervatting de gelegenheid te baat zijn traptechniek te demonstreren. Zijn afstandsschot tikte O'Neill fraai uit de rechterbovenhoek. De Ierse doelman werd daarna weinig rust meer gegund. Zijn verdediging kwam onder grote druk. Uitgerekend routinier Gauld bezweek als eerste. Hij trachtte na tien minuten met een spectaculaire omhaal opruiming te houden, maar deponeerde de bal precies op de schoen van Van den Brom die met een diagonale knal voor 2-0 zorgde. Van Arums late treffer betekende alsnog een plusje voor de Edenaar wiens naam prompt nog even werd gescandeerd.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden