Vitesse incasseert nederlaag alsof niets is gebeurd

Van onze sportredactie

"Winnen we komend weekeinde thuis van Volendam, dan zijn we helemaal safe" , meende Fortuna's trainer, George Kessler, na afloop. Voor Vitesse kwam de nederlaag hard aan. Op grond van een gemakkelijk lijkend programma dachten de Arnhemmers meer kans te maken op de vierde plaats dan FC Groningen. Na de nederlaag tegen Fortuna moet Vitesse voorlopig weer genoegen nemen met de vijfde plaats, die alleen recht geeft op Europees voetbal als Feyenoord de bekerfinale van Roda JC wint.

Overigens was de nederlaag van Vitesse tegen Fortuna onverdiend. Tachtig van de negentig minuten werd er op de helft van Fortuna gespeeld. De Limburgers hadden echter aan een uitval genoeg om te scoren. In de 35e minuut mocht de door Barmentloo aangespeelde Boogers op de rand van buitenspel doorgaan. De hoek naar het doel van Vitesse leek te moeilijk, maar de even fraaie als gelukkige boogbal van Boogers belandde over Van der Gouw in het doel.

Tegenover die ene kans voor Fortuna stonden er zeker tien voor Vitesse. Niet een keer echter plofte de bal tegen het net. Dat kwam vooral door doelman Hesp, die een glansrol vertolkte. Kort na rust was echter ook hij kansloos, maar de bal kwam na een schot van Loeffen tegen de lat. Dat het een gelukkige zege was voor zijn ploeg, moest ook Kessler toegeven. "We hebben geluk gehad, maar daar staat tegenover dat we dit seizoen al zo vaak onverdiend hebben verloren."

Trainer Jacobs van Vitesse wilde zijn spelers geen verwijten maken. Hij stelde slechts vast dat er meer rendement uit de kansen gehaald had moeten worden. Jacobs: "Thuis hebben we de laatste maanden ontzettend veel moeite met scoren. Dat breekt ons op. Toch zijn we nog steeds in de strijd voor Europees voetbal. In deze fase kan het per wedstrijd omslaan."

VVVMVV

Het einde van de genante nederlagenreeks van degradant VVV is in zicht. Over twee weken is de competie afgelopen. Trainer Rayer liet gisteren na afloop van de rampvertoning tegen MVV (0-4) weten te snakken naar dat moment.

De woorden van de geplaagde Venlose oefenmeester waren overbodig. Zijn spelers hadden kort daarvoor al overduidelijk laten zien hoe diep de moed hen in de schoenen is gezonken. De tweede en laatste overwinning van dit seizoen dateert van begin februari (3-2) op SVV/Dordrecht '90.

MVV waande zich in een voetbalparadijs met zeeen van ruimte en bergen van Venlose slordigheden. Binnen vier minuten verschenen al drie Maastrichtenaren alleen voor doelman Roox. Heffels, Meyer en Libregts faalden echter in de afwerking.

Een half uur later nam Olympisch elftal-speler Meijer revanche door zich simpel van zijn zwakke bewaker Polman te ontdoen en doelman Roox te verschalken met een leuk schuivertje: 0-1. Invaller Hofman, uitblinker Visser en de opgekomen Thal mochten de eindstand op 4-0 bepalen.

FeyenoordGraafschap

Feyenoord heeft zijn eerste wedstrijd, na het vertrek van Hans Dorjee, gewonnen. Met 3-0 van De Graafschap door doelpunten van Kiprich, Heus en Blinker. Het merendeel van de bijna 13 000 toeschouwers zat in de zon en gelukkig maar.

"Wij behoefden niet tot het uiterste te gaan" , stelde Wim Jansen, "maar na de kater van woensdag heeft toch iedereen zijn best gedaan. Collega Kistemaker aanvaardde de nederlaag van zijn Graafschappers als iets onvermijdelijks. "Wij hebben een dramatische eerste helft gespeeld, te veel jongens voetballen met angst in de broek. Het verschil tussen uit en thuis is enorm, het is net of er een andere ploeg staat."

In het stadion van Feyenoord stond echter helemaal geen ploeg. Wel elf spelers, die elkaar niet wisten te vinden, Feyenoord een overvloed aan kansen boden en de verdiende afstraffing ontliepen omdat Kiprich en Damaschin te veel kansen misten. Waar het doelsaldo aan het slot van de competitie belangrijk kan zijn, is de nederlaag met slechts 0-3 een geschenk uit de hemel.

Feyenoord speelde voetbal op het niveau en met het tempo van vrijetijdssport voor bejaarden, De Graafschap liet het gelaten op zich afkomen, zelfs Hans Kraay kreeg maar een overtreding tegen. De anderen wat meer, maar voornamelijk uit onkunde en onbenul, met als opmerkelijkste facet de gele kaarten van Trentelman en Ten Hag in de laatste zeven minuten. Trentelman kan, net als de eerder vergeelde Godee, een weekje rust tegemoet zien.

Feyenoord, dat nauwelijks voor de bal behoefde te vechten, omdat De Graafschap het spelmiddel steeds genereus aanbood, maakte na een goed kwartier een kluts-doelpunt door Kiprich. Vlak na rust werd de voorsprong vergroot door een afstandsschot van Heus, waar doelman Olyslager wel raad mee had moeten weten.

Met de winst vast in handen begeerde Feyenoord weinig meer, maar juist toen bleek dat De Graafschap werkelijk niets kon en met de instelling van Paasmaandag bezwaarlijk een aanwinst voor de eerste divisie kan worden genoemd. De derde treffer, van Blinker, viel ruim in blessuretijd, meer dan twintig minuten nadat Kistemaker Polak en Leeuwerik had ingebracht voor Matthaei en Vreman. Nog een stuk of zeven spelers hadden voor vervanging in aanmerking gekomen. Dat vond Matthaei ook, die zijn shirt uittrok en demonstratief voor zijn coach op de grond smeet. Het was de enige echte daad van verzet van de degradatiekandidaat.

SVV/DordrechtTwente

Fusieclub SVV/Dordrecht '90 kan nog winnen. Sinds 14 december vorig jaar was dat niet meer aan de Dordtse Krommedijk gebeurd. Na Roda JC (2-0) was nu FC Twente het slachtoffer. De Tukkers verspeelden daarmee de laatste kans op Europees voetbal.

SVV/Dordrecht dankte de zege van 1-0 en de kostbare punten aan een vroege treffer van Jan Mulder. De linksback verraste FC Twente-doelman De Koning uit een vrije trap, toegekend na een overtreding van Paus op Wouden. Trainer Vonk noemde de Dordtse treffer ietwat overdreven een blunder van zijn doelman.

Voor SVV/Dordrecht was de voorsprong meteen het sein om het slot op de deur te gooien. De thuisclub was bij voorbaat niet met offensieve bedoelingen van start gegaan. "Alleen het resultaat telt in deze fase van de competitie" , zei trainer Berger.

Spits Langerak was van tevoren al opgeofferd om FC Twentes topscorer, Youri Mulder, constant voor de voeten te lopen. In zijn nieuwe rol kweet de Dordtenaar zich goed van zijn taak, al ontkwam Langerak eenmaal aan een strafschop, toen hij zijn opponent vloerde.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden