Vitesse in gevarenzone

WAALWIJK - Het verlies van Vitesse bij RKC (1-0) kon nauwelijks opzienbarend worden genoemd. De Arnhemse club, die meer dan tien jaar deel uitmaakte van de nationale subtop, is verworden tot een kandidaat voor degradatie. ,,Ik realiseer me dat'', zei Mike Snoei, de coach.

De debutant onder de trainer op het hoogste niveau is niet te benijden. Hij moet zijn spelers aanzetten tot iets wat ze niet zijn gewend: vechten voor lijfsbehoud. De meeste Arnhemmers moeten het hebben van hun technisch vermogen. Knokken tot ze er bij neervallen is niet de specialiteit.

Slechts één punt (De Graafschap, thuis) uit de laatste acht wedstrijden, dat is de balans van Snoei; de bekerwinst op NAC enkele weken geleden dan even niet meegerekend.

Koeman behaalde één keer drie punten uit acht duels. Omstanders zeiden toen dat alleen iemand met een dergelijke naam en faam zich in Arnhem zoiets kan veroorloven.

Natuurlijk heeft Snoei de omstandigheden niet mee. Hij kreeg begin dit seizoen te maken met een fors uitgedunde selectie. Vervolgens kwam daar overheen nog eens een lijst van blessures. Inmiddels staat er weer een Vitesse met aardige 'namen', maar zonder samenhang. De club komt maar niet aan het voetballen.

,,We moeten gewoon een keertje scoren'', zei Snoei. Dan ziet hij zijn spelers wel over dat dode punt komen. ,,De eerste fase van de wedstrijd bij RKC controleerden wij. Na ongeveer een half uur krijgen we twee kansen, door Mbamba en Amoah. Dat had het breekpunt kunnen zijn. Traditioneel werden ze gemist. Dan houdt het op.''

Twee thuiswedstrijden heeft Vitesse nu te gaan. De eerste is woensdag tegen FC Zwolle, ook al een gegadigde voor de onderste plaatsen. Snoei realiseert zich dat de druk op de schouders van zijn spelers gigantisch is. Hij kan slechts hopen dat ze er mee kunnen omgaan.

Perspectief ziet hij nog wel. ,,Ze willen wel, dat is het punt niet. Maar als ik de balans opmaak is het aantal spelers bij wie het eruit komt gewoon te gering. In potentie is er voldoende talent. We kunnen de jongens echter niet meer tijd blijven geven in de verwachting dat het wel komt. Daar leent de situatie zich op dit moment niet voor.''

Over zijn eigen positie wil Snoei niet te veel kwijt. ,,Het is aan anderen daarover te oordelen. Ik ben niet iemand die er gemakkelijk uitstapt, zo zit ik niet in elkaar. Ik geloof ook nog steeds dat in deze selectie de intentie bestaat iets extra's te doen. Aan de ene kant realiseer ik me al enige tijd hoe we er voor staan, aan de andere kant heb ik ook het vertrouwen dat we eruit kunnen komen.''

Jol, succesvol coach te Waalwijk, constateerde opvallend genoeg bij RKC een zelfde probleem als bij Vitesse: moeilijk scoren. ,,Toch hebben wij een puntje of vijftien meer. Kennelijk zijn we toch iets meer in staat toe te slaan op het juiste moment. Aan de andere kant bleef Vitesse vandaag alleen in de wedstrijd omdat wij verzuimden verder afstand te nemen.''

Een prachtig schot van afstand van Van Diemen, na een teruggelegde hoekschop van Hoogendorp (lang op geoefend, zei Jol) besliste kort voor rust de wedstrijd.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden