Vitens sluit twee waterbronnen

Bedrijf waarschuwt voor verontreinigingen. 'Drinkwatervoorziening loopt door alle graafactiviteiten grote risico's.'

Drinkwaterbedrijf Vitens sluit binnenkort twee locaties waar drinkwater wordt gewonnen, omdat het water op termijn niet meer aan de norm voldoet. Het gaat om bronnen in Zutphen en Nijmegen.

Vitens maakt zich grote zorgen over de veiligheid van de bodem, nu bedrijven vaker toestemming vragen én krijgen om tot grote diepten te boren voor onderzoek, onder meer naar warmte-koudeopslag. Er zijn ook plannen voor proefboringen naar schaliegas. Ook het instituut voor volksgezondheid RIVM uitte daarover gisteren bezorgdheid.

Volgens Lieve Declercq, directievoorzitter van Vitens, is de bodem zo langzamerhand vogelvrij. In een interview met Trouw spreekt ze van wildwest-taferelen. De drinkwatervoorziening loopt door al die graaf- en booractiviteiten grote risico's, zegt ze, omdat er bij de boringen vaak op grote schaal met chemicaliën wordt gewerkt.

De drinkwaterbronnen in Zutphen en Nijmegen worden onbruikbaar door historische verontreinigingen, die decennialang invloed hebben op het water in diepere grondlagen. In Zutphen stopt Vitens in 2016 met de winning in de wijk Vierakker omdat er te veel oplosmiddelen in de bodem worden aangetroffen, afkomstig van vroegere industriële activiteiten. In Nijmegen eindigt volgend jaar de winning aan de Nieuwe Marktstraat, ook door verontreinigingen van bedrijven die er ooit gevestigd waren. Meer dan de helft van het Nederlandse drinkwater wordt uit de bodem gewonnen.

Vervuilingen kunnen na tientallen jaren nog effect hebben op de waterkwaliteit. De onttrekking moet in Zutphen en Nijmegen worden gestaakt omdat de zuiveringskosten van het grondwater te hoog worden. Volgens Declercq van Vitens zullen er in de nabije toekomst meer bronnen moeten worden afgestoten, deels door historische bodemverontreinigingen. Vitens is het grootste drinkwaterbedrijf van Nederland met 5,4 miljoen klanten.

"We hebben in Nederland schoon en veilig drinkwater. Maar het kost ons steeds meer moeite om die hoge Nederlandse standaard vast te houden. Meer dan de helft van onze drinkwaterbronnen voldoet al niet meer aan de norm voor basiskwaliteit. In een kwart van onze wingebieden zien we resten van geneesmiddelen en pesticiden in het grondwater."

Declercq pleit voor een betere bescherming van de bodem om de drinkwatervoorziening op langere termijn veilig te stellen. Ze wil dat proefboringen aan veel strengere regels worden gebonden.

Gisteren waarschuwde het RIVM in het jaarlijkse milieurapport voor de risico's voor de bodem van warmte-koudeopslag en schaliegas. Het rijksinstituut is bezorgd over het gebruik van chemicaliën én over de gevaren van verzakking en inklinking van de bodem. Ook de verontreiniging door dierlijke mest blijft een grote bron van zorg, aldus het RIVM.

DE VERDIEPING 10|11

Interview met Lieve Declercq

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden