Basisverzekering

Vitamine D nodig? Zelf betalen, vindt Kuipers

Minister Ernst Kuipers van volksgezondheid, welzijn en sport. Beeld ANP
Minister Ernst Kuipers van volksgezondheid, welzijn en sport.Beeld ANP

Minister Kuipers wil vitamine D schrappen uit de basisverzekering. Wie vitamine D nodig heeft, moet die dan niet meer halen bij de apotheker, maar bij de drogist. En zelf betalen.

Jeroen den Blijker

1,5 miljoen mensen kregen in 2021 vitamine D voorgeschreven, vooral ouderen, mensen die weinig buiten komen of mensen met een donkere huidskleur. Dat kostte 115 miljoen euro, geld dat volgens Kuipers beter een andere bestemming kan krijgen in de zorg. Een tekort aan vitamine D lijdt onder andere tot chronische vermoeidheid, zwakkere botten, spier en gewrichtspijn en een hoger risico op hart- en vaatziekten.

Kuipers neemt het advies over van Zorginstituut Nederland. In een advies stelde deze dat vitamine D-geneesmiddelen ‘niet noodzakelijk vergoed’ hoeven te worden. Want vitamine D is relatief goedkoop: volgens de minister kost dat voor een patiënt per jaar bij de drogist vanaf 7,30 euro per jaar.

“Het overgrote deel van de patiënten kan met deze zelfzorgmiddelen uit de voeten en kan de kosten hiervan voor eigen rekening dragen”, schrijft hij aan de Tweede Kamer. “Ook wanneer toch gekozen wordt voor een receptgeneesmiddel, kunnen de meeste verzekerden de kosten van gemiddeld 79 euro per persoon per jaar zelf betalen.”

Hoge afleverkosten

Dat vitamine D geleverd via de apothekers ruim tien keer duurder is, komt volgens Zorginstituut Nederland onder andere door de vergoeding (‘afleverkosten’) die apothekers in rekening mogen brengen.

Richard Starmans, huisarts in een Haagse achterstandswijk en bestuurslid van de Johannes Wier Stichting voor gezondheidszorg en mensenrechten, is kritisch op het besluit van Kuipers. Hij vreest de gevolgen voor kwetsbare groepen die vaak toch al niks te besteden hebben, zoals niet-westerse migranten.

“Vitamine D werkt vooral preventief en kan dus latere, ingrijpende gezondheidsproblemen voorkomen. Het is niet voor niets dat de Gezondheidsraad heeft geadviseerd om bewoners van verpleegtehuizen standaard vitamine D te geven”, zegt Starmans.

Potje leeg

Ook therapietrouw wordt een probleem, denkt de Haagse huisarts, zeker omdat drogisterijen vooral vitamine D in lage dosering verkopen. ‘Dan moeten mensen dus iedere dag een pilletje nemen. Terwijl ze nu, met een receptje via de apotheek maandelijks één hoge dosis kunnen krijgen.”

Patiënten hebben nu eenmaal vaak onvoldoende kennis over hun eigen lichaam en de functie van medicijnen, zegt Starmans. “Wat ook gebeurt is dat mensen stoppen met vitamine slikken als het potje leeg is. Dan voelen ze zich beter, maar realiseren ze zich onvoldoende dat ze moeten blijven slikken om die lijn voort te zetten.”

Lees ook:

Gezondheidsraad: Geen bewijs dat vitamine D beschermt tegen Covid-19

Er is geen aanleiding om het advies over het slikken van vitamine-D-pillen te veranderen, aldus de Gezondheidsraad.Er is geen bewijs voor een gunstig effect tegen Covid-19.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden