Visuele wandeling door het Nederlandse lanschap

'Beleef Buiten' is een compliment voor de Nederlandse hobbyfotografie. Met de ruim 350 foto's die zij voor het boek aanleverden, brengen honderdvijftig verschillende fotografen, voor 95 procent amateurs, een kleurrijke, gevarieerde, verrassende en soms zelfs humoristische ode aan de Nederlandse natuur.

De foto's zijn geselecteerd als de crème de la crème van de honderdduizenden foto's die in de afgelopen jaren op de websites van de digitale fotoclubs Nederpix en Birdpix zijn gezet. En dat is te zien, deze amateurs maken professioneel werk.

De indeling van dit beeldverhaal over de Nederlandse natuur is origineel en afwisselend. De samenstellers hebben gekozen voor een visuele wandeling door de verschillende landschappen van Nederland. Deze foto's van zandgronden, loofbos, de Wadden, heidevelden, polders, rivieren, veen en duin wisselen ze af met close-ups en met series over één bepaalde soort, van zestien fotootjes per pagina.

In de close-ups worden onder meer vos, eekhoorn, kameleonspin en rosse woelmuis in beeld gebracht, en natuurverschijnselen zoals bliksem en ijshaar. Adembenemend mooi is de cyclus van dertig foto's waarin Klaas van Haeringen het transformatieproces vastlegde van de koninginnenpage - van rups tot vlinder.

In de parade van soorten komen vogels voorbij, orchideeën, zweefvliegen (54!), paddestoelen, nachtvlinders, lieveheersbeestjes, bijen en sprinkhanen.

Een ander verhaal zijn de begeleidende teksten bij de foto's. Sommige geven zinnige informatie over bepaalde dieren, planten of landschappen, andere proberen grappig of lyrisch te zijn. Smaken verschillen natuurlijk altijd, maar bij sommige teksten zou je toch wensen dat de schrijvers hun pen dicht hadden gehouden en zo meer ruimte hadden gelaten aan de eigen verbeelding van degene die door het boek bladert.

De prachtige foto's doen hun werk uitstekend zonder begeleidende belevingsteksten.

Beleef Buiten! Nederlandse natuur verrassend in beeld gebracht; uitgeverij Birdpix, ISBN 9789079588008, 156 blz., € 24,90.

Het boek is verkrijgbaar in de boekhandel en via de website: www.nederpix.nl/beleef-buiten.php

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden