Visspitjes met sesamsaus en uienrijst

Ingrediënten

Vier satéprikkers (twee personen):

400 g tilapiafilets; 2 romatomaten in 8 parten; 8 plakjes courgette; 4 plakjes aubergine; 4 eetlepels citroensap; kleine teen knoflook, uitgeperst; theelepel geplet komijnzaad; peper, zout; 4 eetlepels olijfolie

Uienrijst: 1 eetlepel olijfolie; 2 eetlepels ui-snippers; 100 g basmatirijst; 200 ml water; zout; dillegroen

Sesamsaus: 100 ml sesampasta; 100 ml water; citroensap naar smaak; snufje geplet komijnzaad; zout; fijngesneden bieslook; fijngesneden peterselie

'Samak kebab bi-l-tahina' is een Egyptisch gerechtje. Natuurlijk liefst met nijlbaars (tilapia niloticus), een roofvis die al ongeveer 2400 jaar voor Christus werd afgebeeld in een graftombe in Saqqara. Hij is ook te zien in het Museum van Oudheden in Leiden. Toentertijd dacht men dat hij geluk bracht, men droeg graag een amulet met zijn afbeelding. Tegenwoordig wordt hij gekweekt in handzame afmetingen (de maximale lengte is namelijk twee meter). Zoek vooral naar het keurmerk voor verantwoorde kweekvis, een initiatief van het Wereld Natuurfonds: Aquaculture Stewardship Counsel ASC.

Spitjes: Leg de bevroren vis een half uur in koud water. Droogdeppen met keukenpapier. In acht stukken (dunne filets dubbelvouwen) snijden. Aan vier satéprikkers rijgen, afgewisseld met tomaat, courgette en aubergine.

Citroensap mengen met knoflook, komijn, peper en zout. Over de spitjes scheppen; kwartier laten staan en af en toe omdraaien. Olie verhitten in een grote koekepan met anti-aanbaklaag. Spitjes rondom bakken tot de vis er niet meer glazig uitziet.

Rijst: De olijfolie zachtjes verhitten in een pannetje, ui-snippers erin glazig bakken, ook de rijst even laten meedoen, water erover. Een kwartier zachtjes laten koken onder deksel. De spitjes serveren op de rijst. Garneren met dille.

Saus: Meng de sesampasta met water, citroensap, zout, komijn en kruiden erdoor roeren. Niet schrikken als u eerst enkel sliertjes ziet, blijven roeren: het lukt echt!

Menusuggestie:

Vooraf: Terwijl de vis in de pan ligt kunt u beginnen met een 'mezze': pittabroodjes, radijsjes, olijven, komkommersla (blokjes vermengd met geprakte feta, gesneden pijpuitjes, olijfolie, citroensap en vers muntblad). De sesamsaus is ook hierbij onontbeerlijk.

Na: Dadels met banaan en room (balach bi moz fi esjta); een wonder van Egyptische eenvoud. Meng 100 gram ontpitte dadels met een banaan in plakjes en acht eetlepels ongeklopte slagroom. Half uur koelen; overbrengen in twee coupes, bestrooien met gemalen kaneel.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden