Visspecialist

'Ik wilde tandarts worden, maar ik ben de vis in gerold'

NOOR HELLMANN

Henry Schilder (1970) is eigenaar van een visspeciaalzaak in Amstelveen. In 2007 en 2011 was hij visspecialist van het jaar, onlangs won hij de publieksprijs 'Beste zelfstandige winkelier van Nederland 2014'. www.volendammer-visspecialist.nl

"In drukke periodes, zoals met de feestdagen en in de nieuwe haringtijd, droom ik hardop, zegt mijn vrouw. Ik herinner me er zelf niets van, maar zij zegt dat ik dan geregeld in mijn slaap de afgelopen dag doorneem of me voorbereid op dingen waar ik de komende dag op moet letten.

Ik houd graag controle. Niet dat ik zo gauw gestrest ben, maar in grote drukte komen er veel vragen op je af en dan moet je zorgen dat alles gestructureerd verloopt.

De extra aanloop die er nu is, heeft te maken met de publieksprijs die we hebben gewonnen: we zijn dit jaar gekozen tot beste zelfstandige winkelier van Nederland. We krijgen veel enthousiaste reacties van klanten die op ons stemden. Je droomt ervan dat ze je werk waarderen, daarom is deze consumentenprijs voor mij en mijn personeel nog mooier dan wanneer je door een vakjury wordt uitgekozen tot visspecialist van het jaar - dat is me al twee keer gebeurd.

Wij hebben meegedaan aan deze wedstrijd om er wat van te leren: als ondernemer kun je denken dat je het goed doet maar misschien heeft de consument daar andere ideeën over of tips ter verbetering. Voor mij was het ook een manier om bedrijfsblindheid te voorkomen: ik ben deze winkel twintig jaar geleden begonnen, het was toen een kleine zaak, nu heb ik twintig man personeel, fulltime en parttime. De reviews van klanten helpen mij om samen met het personeel de puntjes op de i zetten.

Als kind wilde ik tandarts worden, maar ik ben uiteindelijk toch de vis in gerold. Het zit nu eenmaal in mijn genen: mijn hele familie werkte in de vishandel. Als kleine jongen ging ik al mee met mijn opa en vader naar de afslag waar ik de prachtigste vissen zag. Later heb ik vier jaar bij mijn vader gewerkt en daarna ben ik zelf verder gegaan. Een traditionele viswinkel vond ik te eenzijdig, daarom zijn wij ook een traiteurzaak. Ik hou van lekker eten en probeer steeds andere dingen uit omdat ik mijn klanten wil blijven verrassen met nieuwe vishapjes.

Mijn oudste zoon is dertien. Hij gaat af en toe mee en helpt me met kokkerellen. Mijn droom is dat hij hier later komt werken. Ik heb hem wel aangeraden eerst de koksopleiding te doen. Vis fileren leer ik hem, maar klanten vragen tegenwoordig steeds vaker hoe je gerechten moet bereiden, dan moet je goed advies kunnen geven.

Je kunt hier ook eten, maar ik zou het zitgedeelte heel graag uitbreiden tot een echte eetwinkel, een soort tapasrestaurant waar je je op visgebied kunt laten verwennen met een wijntje erbij. In België en Frankrijk nemen mensen de tijd om te eten, hier is alles vaak gehaast. Genieten van het bourgondische leven, dat mis ik in Nederland af en toe."

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden