Visserslatijn, een Europese taal?

Moeten beoefenaars van de hengelsport voortaan hun vangst registreren en melden aan Brussel? Nee, dat hoeven ze niet, maar het is natuurlijk wel een mooi verhaal.

Veel journalisten hebben een hekel aan het ‘kapot checken’ van zulke mooie verhalen. Het achterhalen van de genuanceerde werkelijkheid achter - op het eerste gezicht - groot nieuws is vervelend. ‘Never let the facts get in the way of a good story’, zeggen de Engelse collega's.

De gecompliceerde Brusselse regelgeving biedt regelmatig aanleiding voor een sterk verhaal: over de kromming van bananen, de standaardmaten voor condooms of de hoogte van ladders van glazenwassers. Meestal zijn dit soort indianenverhalen vooral te lezen in de Britse tabloids.

Deze week meldden ook enkele serieuze kranten dat Brussel alle vissers wil verplichten hun vangst in de toekomst op te geven. Alle vissers, inclusief degenen die in het weekend af en toe een brasem aan de haak slaan. Dat Brussel alles wil controleren, geloven veel mensen graag - dus waarom dit niet?

Helaas is de waarheid weer eens minder spannend dan de verhalen - op het eerste gezicht althans. De voorgestelde registratie geldt alleen voor vissers die op zee vanaf een schip soorten vangen die in hun voortbestaan bedreigd worden, zoals kabeljauw of blauwvintonijn. Ook als zij ‘pleziervissers’ zijn.

Een brasem uit de sloot blijft dus buiten de Brusselse boeken. En de controle blijft een verantwoordelijkheid voor de nationale overheden, die overigens nog moeten instemmen met de plannen.

Achter het nieuwe voorstel van de commissie schuilt wel degelijk een spannend verhaal. Over controles op zee, illegale vangsten en verkoop buiten de visafslag om. Over de moeizame pogingen van Brussel om de visserij te controleren, de eeuwige strijd van de vissers om hoe dan ook een inkomen te vergaren en de neiging van veel overheden om een oogje dicht te knijpen.

Maar dat is geen eenvoudig verhaal om te schrijven. Een stuk ingewikkelder dan dat van de hengelaar op zijn klapstoeltje, die voortaan naast een thermoskan ook een notitieblokje bij de hand bij de hand moet houden.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden