'Vissers vissen op bestelling en gooien bijvangst dood in zee'

Supertrawlers van het Katwijkse visbedrijf Parlevliet en Van der Plas vissen op bestelling van klanten. De vis is al verkocht voordat deze gevangen is. Als de vangst niet de bestelde lengte of gewicht heeft, wordt de vis dood overboord gezet.

Dit heeft een anonieme werknemer van het bedrijf gisteravond gezegd in het tv-programma Zembla. Volgens een oud-directeur van EFCA, het Europese agentschap voor visserijcontrole, maakt het bedrijf zich schuldig aan wetsovertredingen en valsheid in geschrifte.

In maart meldde ook Nieuwsuur dat vistrawlers van Parlevliet en Van der Plas op grote schaal kwalitatief goede vis overboord gooiden. Ook die vis was dan dood. Het zou bij één reis gaan om anderhalf miljoen kilo. De kapitein hield er volgens een anonieme bron van Nieuwsuur twee logboeken op na om de overboord gegooide bijvangst buiten het zicht van toezichthouders te houden. In een reactie noemde directeur Diek Parlevliet de uitzending tendentieus en feitelijk onjuist en afkomstig van een 'ongeloofwaardige en eenzijdige bron'.

In Zembla zei H. Koster, tot 2011 directeur van het EFCA, dat 'de verkoopafdeling van het visserijbedrijf als het ware bepaalt waarop wordt gevist'. Hij vindt dat de controle op de supertrawlers van Nederlandse reders moet worden verbeterd. Dat vindt ook Europarlementslid Bart Staes (Groen). Hij hoopt dat het nieuwe Europese visserij-akkoord, dat door het Europees Parlement is aangenomen, brede steun krijgt van de lidstaten. "Dan worden ook de bijvangsten aan regels gebonden."

Staes is het eens met de Europese visserijcommissaris Damanaki die in het programma zei dat ze geen subsidies meer wil geven voor nieuwe diepvriestrawlers. "We moeten stoppen met deze grote, vernietigende schepen." Parlevliet en Van der Plas ontving de afgelopen jaren bijna 18 miljoen aan subsidie.

Het bedrijf wilde niet in de uitzending reageren. Desgevraagd zei Diek Parlevliet gisteren dat hij zich 'absoluut niet herkent in het beeld dat in het programma van zijn bedrijf werd geschetst'. "Bovendien: de pelagische visbestanden in Europa worden zeer zorgvuldig beheerd en staan er in het algemeen goed voor."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden