Vissers verliezen rechtszaak om zwerfkeien tegen Greenpeace

Greenpeace gooide grote zwerfkeien in natuurgebied de KlaverbankBeeld anp

Greenpeace hoeft de grote zwerfkeien die de milieuorganisatie in mei op de visgronden van de Klaverbank in de Noordzee gooide, niet op te ruimen. De actie was niet onrechtmatig jegens de vissers in het gebied.

Dat bepaalde de Amsterdam rechter in een kort geding dat kottervissers tegen Greenpeace hadden aangespannen. De vissers, vereniging in belangenclub VisNed, stelden dat de keien de visserij in gevaar brachten. Kleinere viskotters konden kapseizen als ze een grote zwerfkei in de netten zouden krijgen, beweerden de vissers. Er zouden al voorbeelden zijn van ongelukken door zware stenen in het net, aldus hun advocaat Geert-Jan Knoops.

Volgens de rechter zijn de vissers er niet in geslaagd de risico's hard te maken. Het ene bekende geval van een gekapseisde vissersboot uit 1997, waarbij een visser uit Urk verdronk, is door de Onderzoeksraad voor de Zeevaart onderzocht. Volgens het onderzoek had de kapitein roekeloos gehandeld en een beroepsfout gemaakt.

Geen visbeperkingen
De Amsterdamse rechter stelt dat niet is weersproken dat de visserij met sleepnetten in het rijke, maar kwetsbare gebied van de Klaverbank de bodem kunnen omwoelen en beschadigen. "Dat Greenpeace opnieuw aandacht voor dit gebied wil vragen en de regering tracht te stimuleren tot verdere besluitvorming, is een rechtmatig belang", aldus de uitspraak. Greenpeace wil met de actie het kabinet onder druk zetten. Al in 2008 is de Klaverbank aangemeld als beschermd natuurgebied, maar nog altijd gelden er geen visbeperkingen in het gebied, aldus de milieuorganisatie.

Het Openbaar ministerie gaat Greenpeace ook niet strafrechtelijk vervolgen voor het in gevaar brengen van de visserij. Enkele honderden vissers hadden aangifte gedaan. Volgens het OM heeft Greenpeace na het in zee storten van de keien de publiciteit gezocht en de coördinaten van de plaats waar ze liggen, bekend gemaakt. Daaruit blijkt niet dat er met opzet vaartuigen in gevaar zijn gebracht en is er geen reden voor strafvervolging, aldus een woordvoerster van het Functioneel parket.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden