Vissers in last, de garnalenvangst is iets té goed

Hollandse garnalen worden verpakt. Beeld Evert van Moort HH
Hollandse garnalen worden verpakt.Beeld Evert van Moort HH

Doordat de zee vol garnalen zit, daalt de prijs van deze kreeftachtigen. Dat is goed nieuws voor de viswinkels en hun klanten, maar niet voor de vissers.

Joost van Velzen

De Nederlandse garnalenvloot heeft het druk. De zee zit vol garnalen en dat zorgt keer op keer voor een goede vangst. "Een buitengewoon goede vangst zelfs", zegt Matthijs van der Ploeg, directeur van garnalenafslag Zoutkamp bij Lauwersoog, hét garnalenvangstgebied van Nederland.

De volle kotters zijn goed nieuws voor de liefhebbers van een broodje garnaal; door het grote aanbod daalt immers de prijs. Maar voor de handel is een te goedkope garnaal een onzekere factor. Van der Ploeg: "Een lage prijs is tot op zekere hoogte nog wel acceptabel. Het probleem is dat we onderhand zoveel voorraad hebben dat het de vraag is tegen welke prijs de garnalen straks de markt op gaan. Twee maanden geleden deed een kilo nog een tientje, nu ligt de prijs rond de 3 euro per kilo."

Van der Ploeg pleit daarom voor een vangstbeperking. "Al duurt het wel even voor zo'n maatregel effect heeft." Een beperking op de vangst is bovendien niet zo gemakkelijk te bewerkstelligen omdat op eigen houtje afspraken maken over een vangstlimiet neigt naar kartelvorming, en dat mag niet.

Niet snel op inspelen

De garnalenprijs is vaker een punt van zorg in de Nederlandse visserij. Bij de presentatie van de jaarcijfers, in april dit jaar, waarschuwde visserijspecialist Arie Mol van Wageningen economic research nog voor een te hoge marktprijs voor kreeftachtigen. "De garnalenprijs fluctueert sterk", zegt Mol nu. "Je kunt daar niet snel op inspelen en zowel een hoge als een lage prijs is ongunstig. Is de prijs hoog, dan neemt op termijn de vraag af. Is de prijs laag, zoals nu, dan is de markt groter, maar dreig je onder de kostprijs van de visser terecht te komen."

Volgens Mol is de situatie het best als de garnalenprijs stabiel is en zich op een prijsniveau bevindt waarop de visser zijn bedrijf renderend kan houden. "Tegelijkertijd moet de handel voldoende marge behalen zonder dat de garnaal zichzelf uit de markt prijst."

Een vangstbeperking ziet Mol niet snel gebeuren, al is het alleen al uit concurrentieoverwegingen: "Als visser ga je niet zomaar voor de kant liggen. Wanneer een ander dan toch uitvaart, loop je je inkomsten mis zonder dat daar later een gunstigere prijs tegenoverstaat. En de vangst beperken zonder dat er een biologische noodzaak is, is ook niet zomaar mogelijk, omdat er dan boetes dreigen vanwege ongeoorloofde afspraken over vangstbeperking."

Afprijzen

Vishandel Volendam in Bilthoven is blij met de lage garnalenprijs. "Toevallig hebben we deze week een prijsverlaging doorgevoerd", zegt de heer Bond namens de winkel. Het afprijzen van garnalen duurt volgens hem altijd even omdat viswinkels ook te maken hebben met de tussenhandel. "De lage prijs van 3 euro die nu in de media opduikt, herken ik daarom niet. Maar de prijs is zakkende: tot voor kort was een ons Hollandse garnalen 8,95 en nu 5,95. Daar zijn we blij mee omdat we nu klanten tegemoet kunnen komen die de Hollandse garnaal anders links lieten liggen."

Volgens Matthijs van der Ploeg van de garnalenafslag is het overschot aan garnalen ontstaan door de hete zomer. De hoge temperaturen van het water zouden voortplanting van de dieren stimuleren. De helft van de Nederlandse kottervloot (286 schepen) richt zich op de garnalenvangst.

Lees ook:

Niet álle Nederlandse vissers zijn rouwig om het het EU-verbod op pulsvissen

Het was volgens de ene visser ‘een gitzwarte dag’ en volgens de ander ‘een dramatische stemming’. Vol ongeloof en teleurstelling reageerden Nederlandse vissers deze week op de wens van het Europees Parlement om pulsvissen te verbieden. Maar niet alle vissers zijn daar rouwig om.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden