Vissers hekelen nieuwe natuurorganisatie

De Europese visserijministers hebben vorige week in Brussel afgesproken dat vissers in 2018 flink meer haring, kabeljauw, tarbot en griet mogen vangen.Beeld anp

Nederlandse vissers zijn ontstemd over de oprichting van een 'nieuwe en activistische' organisatie die probeert invloed uit te oefenen op het Europese visserijbeleid. Het betreft het vorig jaar opgerichte Our Fish, dat sinds afgelopen oktober ook een Nederlandse afdeling heeft. 

Volgens woordvoerster Frederieke Vlek wil Our Fish erop toezien dat duurzaamheidsafspraken uit het Europese visserijbeleid worden nagekomen. “Sterke regels op papier zijn mooi, maar er moet ook daadwerkelijk wat mee gebeuren om de verandering te zien op het water. Daarnaast wil Our Fish ook een sterkere publieke stem geven aan het belang van duurzaam visserijbeheer voor zowel natuur als visser.”

Het ten tonele verschijnen van Our Fish, naast al langer bestaande non-gouvernementele organisaties (ngo’s) zoals bijvoorbeeld Stichting de Noordzee, wekt de irritatie van VisNed, de spreekbuis van de Nederlandse kottervissers: “Het houdt maar niet op. Er functioneren inmiddels tientallen goed opgeleide en zeer gemotiveerde ngo-medewerkers in Brussel. Bij elk Brussels overleg, bijeenkomst of vergadering is de verhouding tussen medewerkers van visserij en ngo’s tussen 1 op 5 en 1 op 10”, schrijft VisNed in een verklaring. Volgens VisNed verkondigt Our Fish een 'simplistische boodschap'.

Visquota

Frederieke Vlek van Our Fish stelt op haar beurt: “De visserijvertegenwoordiging in Nederland en Brussel is al jaren erg sterk. In Nederland heeft de visserijsector al decennialang een meerderheid in Tweede Kamer, waardoor zij duurzamere regelgeving vanuit Europa ook kan tegenhouden op nationaal niveau.”

De Europese visserijministers hebben vorige week in Brussel afgesproken dat vissers in 2018 flink meer haring, kabeljauw, tarbot en griet mogen vangen. Namens Nederland deed minister Schouten mee aan de onderhandelingen over de visquota. Zij spreekt van een 'evenwichtig akkoord'. Tegenover de verhoogde quota staat een verlaging van de toegestane vangst van tong en schol. Dat maakt dat de Nederlandse Vissersbond 'deels tevreden' is met de nieuwe regels.

Natuurorganisaties reageren juist teleurgesteld. Zij vrezen voor het lot van de vis die als bijvangst in de netten terecht komt.

Lees ook: Vissers volgen vol spanning de slag om de Noordzee

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden