Visserij heeft weer een opleidingsschip

Een lesje netten boeten aan boord van het opleidingsschip MS Enterprise PD 147. (FOTO ROB HUIBERS)

amsterdam - – Schipper Jan de Boer houdt zijn hand boven de rode knop om de motor stil te leggen. Even lijkt het mis te gaan als mbo-leerlingen van de afdeling ’nautisch’ van het Berechja College uit Urk de kotter PD 147 vlak langs een schip van Greenpeace sturen. Maar: „Alles in orde”, klinkt het van de zijkant van het schip.

Na enkele testvaarten werd de PD 147 gisteren officieel gepresenteerd als opleidingsschip voor de visserij. Daarmee heeft Nederland voor het eerst in tien jaar weer zo’n schip. Het vorige was te duur om in de vaart te houden. Dat moet bij dit schip voorkomen worden doordat de kotter onderdeel is van de commerciële vloot van de Ekofish Group uit Urk.

De afgelopen jaren behielpen visserijopleidingen zich met simulators en stages op gewone schepen. Maar dat is niet ideaal, zegt Jo Visscher, vroeger zelf kapitein, nu docent nautische vaarkunde op het Berechja College, dat vooralsnog als enige school de kotter gebruikt. „Op een stageschip heeft de bemanning het veel te druk om vragen te beantwoorden. De tijd die je aan leerlingen besteedt, gaat af van je aantal vaardagen.”

De PD 147 is geen gewoon stageschip: met een half miljoen subsidie van de provincie Flevoland zijn er zeven extra plaatsen gekomen voor zes leerlingen en een docent die ze begeleidt. En een dubbele brug, zodat de leerling en schipper naast elkaar kunnen zitten.

Dat was nog wel het mooiste aan de testtocht naar het Kanaal vorige week, zegt leerling Jacob van Slooten (16), evenals de meeste jongens op het schip in blauwe overall en met gouden oorring. „Het schip de haven insturen; je hebt 700 ton onder je.” Net alsof je een Boeing 747 bestuurt, vindt aspirant-visser Jan Netjens (16).

De vraag is: vinden de 85 leerlingen die de vissersopleiding volgen wel een baan? Het gaat slecht met de visserij; de vloot van Urk kromp tot een derde van zijn vroegere omvang. „Daarom willen we juist een papiertje halen”, zegt Jacob. „Vroeger deed je misschien een jaartje de visserijschool en ging je op je vijftiende aan de slag. Nu leren we naast vissen ook boekhouden en leiding geven aan projecten.” „We richten ons meer op de wal”, zegt Jan.

Toch is Ekofish-directeur Louwe de Boer wel degelijk op zoek naar goed opgeleide krachten, zegt hij. „We moeten nu Polen aannemen om de boten uit te laten varen. Jammer, want de visserij zit Urk in het bloed.”

Voor de twee jonge Urkers klopt dat: Jan ging op zijn negende met zijn vader mee naar zee, Jacob op zijn twaalfde. Wat hebben ze nu liever? Varen op het opleidingsschip of stage lopen bij hun vader? Jan: „Op deze kotter leer je meer. Maar als je stage loopt krijg je flink betaald. Een beetje van allebei dus.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden