Vissen met levend aas verboden

Van onze parlementsredactie

DEN HAAG - Minister Apotheker van landbouw heeft het gebruik van levend aas in de sportvisserij met ingang van morgen, 21 augustus, verboden.

Apothekers voorganger, Van Aartsen, kondigde in 1994 al aan eventueel met een wettelijk verbod te willen komen. Hij verzocht de georganiseerde sportvissers een vrijwillig beleid te voeren dat het gebruik van levend aas zou ontmoedigen.

Dat beleid is echter niet of nauwelijks van de grond gekomen, stelt het ministerie vast. Daarom zet Apotheker het dreigement van vier jaar geleden in maatregelen om. Door de maatregel is het voortaan verboden om bijvoorbeeld met blankvoorn op snoek te vissen. Ook mogen zoogdieren en reptielen niet meer als aas gebruikt worden.

Stress

Apotheker stelde gisteren bij de aankondiging van de maatregel dat voldoende is aangetoond dat het welzijn van dieren te veel wordt aangetast door het gebruik als levend aas. Hij wijst er op dat weliswaar niet is aangetoond dat vissen pijn kunnen voelen, maar wel dat vissen vatbaar zijn voor stress. Langdurige stress kan bovendien tot de dood leiden. Reden genoeg om met een wettelijk verbod te komen, vindt de bewindsman.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden