Visrolletjes met paprikasaus

Vis laat den mensch zooals hij is. Het is een spreekwoord van lang geleden. Toen niet echt vleiend voor de vis: je werd er niet lekker vol van en daar ging het om in een tijd dat ons volk dacht het te moeten hebben van zwaar eten. Toch had men, voordat er echt onderzoek naar was gedaan, heel goed door hoe lichtverteerbaar vis is (1 uur) in vergelijking met gevogelte (2 uur) en vlees (3 uur). Dat geldt ook voor de nauwelijks naar vis smakende pangasius. AH, die het gronderige van deze zoetwatervis uit Vietnam wegneemt met wat toegevoegd water, noemt dit verhullend 'mild'. Blijft het mooie mondgevoel: ook een facet van genieten. De zomergroente en het pittige poeder zorgen voor de smaak. Mits u vers poeder gebruikt, want die pikante kruiderij vervliegt snel.

De wortels in repen snijden; 10 minuten koken in ruim water, dan nog 8 minuten in open pan met de aan de uiteinden bijgesneden, gewassen bonen. Afgieten in zeef. Koud spoelen.

Filets droogdeppen, aan beide zijden met wat olijfolie bestrijken, bestrooien met peper en zout. Neerleggen met de binnenkant boven. De groente gemengd in twee bosjes verdelen en op de filets leggen. De onbelegde stukken vis erover klappen, vaststeken met prikkers.

De boter verhitten (niet bruinen!) in een ruime koekepan met anti-aanbakbekleding. De rolletjes hierin zachtjes gaarbakken onder deksel. Geregeld keren. Klaar als het visvlees aan de binnenkant niet glazig meer ziet (ongeveer 12 minuten). Uit de pan nemen. In een met boter bestreken vuurvaste schotel warmhouden op een klein pitje.

De room in de bakboter schenken, paprikapoeder en suiker erdoorroeren. Kort laten bruisen tot de saus licht bindt. Afproeven op zout. Over de rolletjes schenken, garneren met bieslook. Serveren met waterkers en brood.

Menusuggestie

Vooraf: Op twee borden een krans van plakken ontvelde romatomaat, peper en zout erover.

Middenin warm roerei (3 eieren) met zout. Garneren met takjes kervel.

Na: Nectarines.

Ingrediënten voor twee personen:

100 g geschrapte wortels

100 g haricots verts 2 pangasiusfilets (350 g ASC, géén diepvries!)

olijfolie

peper, zout

2 prikkers

4 eetlepels boter

125 ml slagroom

theelepels pikant paprikapoeder

1 theelepel suiker

1 eetlepel fijngeknipt bieslook

1 bosje waterkers, gewassen

stokbrood

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden