Recept

Vispie in een saus bomvol dille

Vispie met dillesaus 21 okt 2017 Beeld Karin Luiten

Karin Luiten maakt het lekker zelf

Mijn makker in de strijd om de landgenoot aan de vis te krijgen, is natuurlijk het Nederlands Visbureau. Dat voorziet mij desgevraagd van cijfers en feiten, maar soms ook van een kanttekening. Zoals nadat ik vorige week op deze plek had geschreven over onze lage visconsumptie. ‘Tja’, zo verzucht directeur Agnes Leeuwis, ‘ergens is ooit een eigen leven gaan leiden dat Nederlanders heel weinig vis eten, slechts 4,5 kilo per persoon per jaar. Dat cijfer kwam uit GfK-onderzoek dat zich richtte op huishoudelijk verbruik, met name gemeten in de supermarkten.’ Op haar verzoek heeft dat bureau onlangs opnieuw consumentenonderzoek gedaan, maar nu in combinatie met andere rapportages, zoals van Foodtrend, Nielsen en Iri plus EU-cijfers. ‘Da’s wel lastig’, geeft Leewis meteen toe, ‘want het is vaak appels met peren vergelijken. Gaat het om vis in zijn geheel of alleen filets, om maar iets te noemen.’ Maar volgens die gloednieuwe cijfers blijkt dat we vorig jaar met z’n allen 241,9 miljoen kilo aan vis, schaal- en schelpdieren hebben geconsumeerd. Uitgaande van 17 miljoen Nederlanders (baby’s en bejaarden meegerekend) kom ik dan op 14,3 kilo per persoon per jaar. Daarvan wordt krap 4 kilo buiten de deur gegeten en ruim 10 kilo thuis. Kijk, dat klinkt al meteen een stuk hoopgevender.

Wat niet wegneemt dat u mij natuurlijk nog steeds knetterhard nodig hebt voor een stukje visinspiratie naar uw eigen bord toe. Al was het maar omdat zelfs mijn eigen visboer nog altijd zakjes met niksige vissaus op zijn toonbank heeft staan ‘omdat de mensen niet weten hoe het moet’.

Vandaag doen we een heerlijke vispie (‘vispaai’) waar alle vis in kan die u lekker vindt, gezellig gekoesterd in een saus bomvol dille. Een pie wordt vaak afgedekt met deeg maar ik doe het met zoete aardappelen, want ook onze groenteconsumptie kan best een impuls gebruiken.

Zelf maken?

Nodig voor 4 personen:

Vulling:
750 g gemengde witvisfilet (2-3 soorten, bijv. schol, kabeljauw, heilbot, wijting)
100 g garnalen
200 g doperwten (diepvries)
3 el kappertjes
handvol verse dille

Saus:
400 ml melk
100 ml witte wijn
50 g boter
50 g bloem
1 ui
2 laurierblaadjes
1 tl peperkorrels
1 volle el Dijonmosterd
snuf cayennepeper
zout & peper uit de molen

Puree:
800 g zoete aardappelen
20 g boter + vlokjes
Verwarm de oven voor op 200 °C.

Puree: Schil de zoete aardappelen, snij in stukken en kook beetgaar in water met zout. Giet af en stamp fijn met boter, zout en peper.

Saus: Snij de ui in stukken en doe met melk, laurier en peperkorrels in een pan. Breng zachtjes aan de kook en laat een kwartier trekken. Giet door een zeef. Smelt intussen de boter in een pan met dikke bodem. Roer de bloem erdoor en laat al kloppend met een garde 1 minuut pruttelen (= roux). Giet de witte wijn erbij en vervolgens in scheuten de melk. Klop tot een gladde, dikke, klontvrije saus. Laat heel zacht 10 minuten sudderen. Roer mosterd, zout, peper en cayennepeper erdoor.

Vis: Snij de visfilet in stukjes van 2-3 cm. Doe met de garnalen, doperwten, kappertjes en gehakte dille in een ingevette ovenschaal (26x18 cm).

Samenstellen: Giet de saus bij de vis, schep alles goed om. Verdeel de puree in plukjes met een vork over de bovenkant. Verdeel er wat vlokjes boter over. Bak ± 30 minuten in de oven tot de saus aan de randen borrelt en de bovenkant licht gegratineerd is.

Tips

- Liever geen wijn? Doe dan 50 ml extra melk. Is wel minder lekker.
- Helemaal vooraf maken kan prima. Bewaar in de koelkast.
Laat 5-10 minuten staan voor het serveren, dan komen de smaken beter uit dan loeiheet.

Uit een pakje

Gourmet sauces dillesaus: tarwebloem, plantaardig vet, gemodificeerd zetmeel, zout, melksuiker, spijsaroma, caseïnaten, specerijen, voedingszuur, geur- en smaakstoffen, dille.

Zelf toevoegen: 300 ml melk

Bekijk hier alle andere recepten van Karin Luiten

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden