Vispassage in Afsluitdijk geopend

Beeld ANP

Vissen kunnen sinds zaterdag van de Waddenzee naar het IJsselmeer en terug zwemmen. Rijkswaterstaat heeft in de Afsluitdijk bij Den Oever een vispassage geopend. Speciaal voor 'trekvissen', die zowel zoet als zout water nodig hebben om te overleven en zich voort te planten.

De sluizen, stuwen en dammen in de Afsluitdijk blokkeren de vissen die van de Waddenzee naar het IJsselmeer willen zwemmen, of andersom. Sommige vissoorten dreigden daardoor uit te sterven.

Rijkswaterstaat en Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier openden daarom zaterdag de lange buis, die elke nacht tussen de 30.000 en 50.000 glasaaltjes doorlaat. Door de passage zullen verder paling, spiering, zalm, rivierprik en stekelbaars zwemmen.

De organisaties willen de vissen ook op andere manieren helpen, door de Afsluitdijk visvriendelijker te openen. "Door slim te gebruiken van de openingen in de dijk, bijvoorbeeld door schutsluizen ook 's avonds te bedienen, laten we circa 350 miljoen vissen per jaar door", aldus een woordvoerder van Rijkswaterstaat.

Wereldvismigratiedag
Het openen van de vispassage had plaats op Wereldvismigratiedag. Wereldwijd is op ruim vierhonderd evenementen aandacht gevraagd voor de negatieve gevolgen van de aanleg van dammen en dijken. Die vormen een belemmering voor trekvissen die tussen zout- en zoetwater willen zwemmen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden