Visitekaartje voor de stad

interview | Het Grachtenfestival Amsterdam gaat vrijdag van start. Het is de eerste editie onder de nieuwe directeur, Mirjam Barendregt. Ze denkt na over een wintereditie.

Een accordeonist in een metrotunnel zeventien meter onder de grond, muziek op pontons in de grachten, een gebouwencompositie in de Hermitage en een sloepentocht met jazz tot slot: van 15 tot en met 24 augustus is de Amsterdamse binnenstad het domein van jong muzikaal talent, tijdens de zeventiende editie van het Grachtenfestival Amsterdam. Het thema van dit jaar: 'ondersteboven'.

Waar raakt de bezoeker ondersteboven van? De kersverse directeur van het festival Mirjam Barendregt: "Wie echt iets nieuws wil beleven, zou naar de Hermitage moeten komen op 17 augustus, daar wordt de gebouwencompositie 'Tasten' van Arnold Marinissen uitgevoerd. Het Berlage Saxophone Quartet, een pianist en een slagwerker brengen het gebouw tot klinken; steen, metaal, glas en hout.

"Dit concert is slechts een van de vele bijzondere uitvoeringen die we hebben georganiseerd. Vincent van Amsterdam, de winnaar van het Nederlands Conservatorium Concours dat is gelieerd aan het festival, speelt werk van de Russische componiste Goebaidoelina in de metrotunnel van de toekomstige Noord-Zuidlijn, het São Paulo State Youth Symphony Orchestra treedt aan in het Muziekgebouw aan 't IJ en in Tuindorp word je van voorstelling naar voorstelling geloodst met iPad en koptelefoon."

Tuindorp? Dat is niet echt aan de grachten. "We spelen op meer dan negentig verschillende locaties, en we zoeken de verbinding met het water, het IJ hoort daar ook bij. We zitten wel voornamelijk in het centrum van Amsterdam. Het festivalcafé is tijdelijk verhuisd naar De Smoeshaan aan de Leidsekade, want het Compagnietheater, waar we normaal zitten, wordt verbouwd."

Een paar jaar geleden hing het festival aan een zijden draadje: twee hoofdsponsors trokken zich vanwege de crisis terug. Na een intensieve sponsorlobby en bezuinigingen lijkt het nu goed te gaan. Maar ieder jaar, na de muziekweek, moeten de potjes weer opnieuw gevuld worden en de geldstromen in goede banen worden geleid - de financiering is afkomstig van overheidssubsidie, fondsen, sponsoren en de kaartverkoop van diverse festivalonderdelen.

Barendregt rolde per 1 april het festival binnen en volgde daarmee Lidy klein Gunnewiek op. Ze gaat deze aflevering haar ogen en oren de kost geven.

"Voordat ik mijn eigen ideeën kan ontwikkelen voor volgende edities, wil ik eerst het festival helemaal van binnenuit meemaken. Er zijn al wel plannen voor volgend jaar, zeker. Volgende zomer valt Sail samen met ons festival. We willen daar thematisch op aansluiten. Ik vind het ook belangrijk om het thema flink uit te diepen, in de muziek, het muziektheater en de locaties. Ook denken we hard na over samenwerkingen met gelijksoortige festivals in Europa, wellicht is een uitwisselingsprogramma mogelijk. En een wintereditie van het evenement: ik stel me een lang weekend op één locatie voor die een stad op zich vormt."

undefined

Piepjong toptalent

Wat is het Grachtenfestival voor Barendregt? "Het Grachtenfestival biedt een podium en uitdagingen aan piepjong en jong toptalent, op de bijzonderste plekken in Amsterdam. En daarmee vormt het festival een visitekaartje voor de stad. De stad is het podium, je vindt de muziek letterlijk op straat.

"En zo'n festival past natuurlijk bij de zomer. De musici worden graag uitgedaagd om onorthodoxe stappen te zetten en bijzondere samenwerkingen aan te gaan. Het leuke is dat het Grachtenfestival laagdrempelig is, je fietst er gewoon langs."

undefined

Grachtenfestival Amsterdam

Van 15 t/m 24 augustus vindt de 17de editie van het Grachtenfestival Amsterdam plaats. In de Amsterdamse binnenstad en iets daarbuiten klinken meer dan 200 concerten op ruim 90 locaties. De kern van het festival is klassieke muziek, hier en daar klinkt een flinke pluk jazz. Een greep uit de programmering: regisseur Lotte de Beer ensceneert Mozarts 'Così fan tutte', de winnaar van de Grachtenfestivalprijs 2013, harpist Remy van Kesteren is artist in residence en het São Paulo State Youth Symphony Orchestra speelt in het Muziekgebouw aan 't IJ. Op 23 augustus vindt voor Hotel Pulitzer het Prinsengrachtconcert plaats. Voor het volledige programma: grachtenfestival.nl

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden