Visie en structuur basis voor succes Kemkers

door John Graat

Het schaatsseizoen zit erop. Nederland zette weer de toon, dankzij Ireen Wüst en Sven Kramer. Bij het succes van de TVM-formatie staken de andere merkenteams heel schril af.

Helemaal aan het begin van de postolympische schaatswinter presenteerden de KNSB, zijn hoofdsponsor en de verenigde commerciële ploegen een overeenkomst die het eeuwige gedoe over logo’s, tribunekaartjes en andere rechten in elk geval tot 2010 moest verbannen. De ploegen hadden voor het eerst een machtsbasis binnen de bond gekregen. Maar het met trots gepresenteerde model, met drie grote teams als basis van de topsport, had deze winter zeer relatieve waarde.

Twee van de drie teams, DSB en Telfort, werden op alle fronten weggeblazen door de groene brigade van Gerard Kemkers. Sven Kramer en Ireen Wüst domineerden de hele winter het scherm, met Erben Wennemars in hun kielzog, gevolgd door Verheijen, Groenewold, Olde Heuvel en Van Deutekom. De kruimels waren voor de rest, waarbij het opvallend was dat liefhebbende eenlingen als Marja Vis, Brigt Rykkje en Gerard van Velde beter presteerden dan veel profs met alle faciliteiten.

Aan de krokodillentranen bij de concurrentie hadden ze bij TVM terecht geen boodschap. In de eerste helft van het seizoen klonk links en rechts geweeklaag. TVM slokte alle aandacht op, dat zou andere sponsors ontevreden maken. Daarbij kon worden aangetekend worden dat DSB-coach Jac Orie vorig jaar zelf brak met Wennemars. En Telfort stuurde Bob de Jong de laan uit. Fysiek ongemak en botte pech worden bij deze ploegen aangevoerd als redenen voor het matige seizoen.

Het succes van TVM is visie en structuur. Kramer en Wüst kozen twee jaar geleden niet om het geld, maar om sportieve redenen voor Kemkers en zijn ploeg. Dat team is nu helemaal uitgebalanceerd, met alle posities dubbel bezet, waardoor in trainingen ideale combinaties mogelijk zijn. Ook qua persoonlijkheden is het een perfecte mix. Kemkers zorgde steeds voor nieuwe prikkels, in de organisatie kan manager Patrick Wouters – mede-grondlegger van het commerciële schaatsen – bogen op tien jaar ervaring. In deze omgeving groeide bijna het hele team naar zijn maximum.

Daar was geen sprake van bij de andere twee ploegen. DSB mag zich met enig recht beroepen op de golf van blessures, ziektes en andere vervelende omstandigheden. Met de jonge Annette Gerritsen bewees Orie dat hij, zoals zo vaak al, een goede coach is. Maar Orie heeft nu ook erkend dat hij vorig jaar voor een te smalle basis heeft gekozen. Volgend seizoen komen er meer schaatsers, deels gedwongen uit het buitenland, om de trainingen naar een hoger niveau te tillen.

Team Telfort had ook tegenslag, maar kan niet alles terugvoeren op de liesoperaties van Tom Prinsen en de problemen die Remco Olde Heuvel had met een hartzakje. Jochem Uytdehaage haakte af vanwege teleurstellende prestaties. Kopman Jan Bos werd slechts twaalfde op het WK sprint en bleef ook op de WK afstanden ver onder zijn kunnen. Stefan Groothuis wist zich voor beide kampioenschappen niet eens te plaatsen. En Gretha Smit bleef in Salt Lake City zondag liefst 16 seconden boven haar persoonlijke record op de vijf kilometer. De kaakontsteking die Smit eerder trof, vertelt lang niet het hele verhaal van haar kleurloze seizoen.

Het contract met Telfort loopt na komend seizoen af. Moederbedrijf KPN moet bekijken of het de sponsoring wil voortzetten. Coach Ingrid Paul, die de hele winter de waarheid niet onder ogen durfde te zien, zal zich moeten bezinnen of ze misschien toch iets kan leren van de perfectionistische en innovatieve aanpak van Kemkers. Want in zijn handen verleggen schaatsers jaarlijks hun grenzen – dat is bij Paul niet het geval. En met de regen van persoonlijke en liefst zeven wereldrecords werd ook dit seizoen bewezen dat er in de sport zelf nog genoeg marge voor verbetering zit.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden