Visballetjes met ketjapsaus

Ingrediënten voor vier personen: 800 gram witvisfilet, 2 teentjes knoflook, 1 groene peper, stukje gemberwortel (3 cm), 1 voorjaarsuitje, 1 theelepel bruine suiker, 1 eetlepel vissaus, 2 eetlepels maïzena, 3 eetlepels olie. Voor de saus: 1 bosje koriander, 2 eetlepels ketjap manis, 2 teentjes knoflook, stukje gemberwortel (2 cm), 1 theelepel versgemalen zwarte peper, 1 eetlepel vissaus, 1 eetlepel limoensap.

Dit is weer zo'n voorbeeld van een gerecht waar we heel goed de vissoorten tilapia of pangasius met het ASC keurmerk voor kunnen nemen. Betaalbaar, ook nog eens duurzaam en er komen zoveel smaakmakers aan te pas, dat het zonde zou zijn als we zouden kiezen voor de dure en vaak ook bedreigde vissoorten. Het sausje bij dit visgerecht kunt u zo zoet maken als u wilt door het aantal eetlepels ketjap manis naar smaak aan te passen.

Snijd de vis in stukken en doe deze in een keukenmachine. Pel de knoflookteentjes en snijd ze klein. Snijd de groene peper in de lengte doormidden, verwijder zaad en zaadlijsten en hak de peper in kleine stukjes. Schil het stukje gemberwortel en hak het fijn.

Snijd het voorjaarsuitje klein. Voeg knoflook, groene peper, gember en voorjaarsuitjes bij de vis in de keukenmachine. Laat de keukenmachine even draaien en doe dan de suiker, vissaus en maïzena erbij. Laat de machine draaien tot een stevig mengsel is ontstaan. Doe het mengsel over in een kom en dek deze af. Zet de kom in de koelkast en laat het vismengsel tenminste een uur opstijven.

Hak de korianderblaadjes grof. Pel de knoflookteentjes en snijd deze fijn. Schil het stukje gemberwortel en snijd het fijn. Doe de koriander, ketjap manis, knoflook, gemberwortel, versgemalen zwarte peper, vissaus en een eetlepel limoensap in de keukenmachine. Laat de machine draaien. Proef de saus en voeg naar smaak eventueel nog wat ketjap of limoensap toe.

Draai van het vismengsel kleine balletjes. Verhit de olie in de wok. Wacht tot de olie begint te walmen en roerbak dan de balletjes in een minuut of drie bruin en gaar.

Bak niet alles tegelijk, maar precies zoveel als er in de wok passen. Schep de visballetjes met een schuimspaan uit de wok en laat ze op keukenpapier uitlekken. Roerbak zo alle visballetjes. Doe ze over op een voorverwarmde schaal en schenk de ketjapsaus eroverheen. Serveer met een schaal witte rijst en roergebakken groenten.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden