Vis-Opera

Onderstaande visschotel dankt zijn naam aan het wervelende muziektheater dat Zarzuela heet. Voor ons misschien wat ver gezocht, dat verband tussen eten en muziek. Maar in voor-democratische tijden was een feestmaal zonder speciaal daarvoor gecomponeerde muziek ondenkbaar. Nu klinkt er hoogstens nog wat geluid op de achtergrond en zelfs bij een lunchconcert eet je geen boterhammen. Is de mondige musicus geen minstreel meer? Of had G.K. Chesterton gelijk toen hij schreef: 'Muziek bij het diner is een belediging voor zowel de kok als de violist'? Dat deze smulpaap ongelijk had, bewijst de Zarzuela, een Catalaanse serenade aan de zee.

Voor twee personen:

12 rauwe mosselen, selderij, peterselie, ui, 4 stukjes visfilet van 100 gram (twee soorten: heilbot, heek, kabeljauw, zeewolf), 250 gram schoongemaakte inktvis in ringen en reepjes, 2 el olijfolie, 1 gesnipperde ui, 1 teen knoflook, 450 gram vleestomaten, 2 el dubbelgeconcentreerde tomatenpuree, 1/8 liter witte Rioja, 1/2 pakje saffraan, peper, zout, 4 rauwe ongepelde grote garnalen, fijngeknipte peterselie.

De gewassen mosselen met selderij, peterselie en geschilde ui in een gesloten pan met bodem water koken tot ze allemaal opengaan (3 keer omschudden).

Vis en inktvis wassen. Olijfolie in een lage wijde pan -met passend deksel- op een heel klein vuur verwarmen. Daarin ui en knoflook zachtjes glazig bakken. De tomaten ontvellen en van pit ondoen. Kleinsnijden en even laten meebakken. Tomatenpuree, wijn en fijngewreven saffraan toevoegen. Inkoken tot een gebonden saus. Breng op smaak met peper en zout.

Alle vis in deze saus leggen. De grote garnalen op de rug vanaf de opening bij de kop met een scherp mes iets insnijden tot aan de staart. Het zwarte darmkanaal wegschrapen. Garnalen bovenop leggen. Na 20 minuten zachtjes sudderen onder deksel, waarbij de vis halverwege wordt omgedraaid, zullen de garnalen overal roze zien. Mosselen met schelp rondom scheppen, even meewarmen. Bestrooien met peterselie en serveren. Hierbij in olijfolie gebakken sneden stokbrood en pittig aangemaakte gemengde Ensalada met zwarte olijven. Wijn: witte Rioja.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden