Vis in bierbeslag (met suurlemoenwiggies)

Over de herkomst van het woord 'bier' bestaat enige onzekerheid. Volgens een aannemelijke theorie is het via het middeleeuws-Latijnse bera (bier) afgeleid van biber, biberium: brouwsel, drank, teug. Dit komt weer van het klassiek-Latijnse bibere (drinken).

De geschiedenis van het bierbrouwen is echter onlosmakelijk verbonden met die van het broodbakken. Voor beide processen maakt men immers al sinds het oude Egypte gebruik van granen. De kans is dus groot dat bier en brood ook in taalkundige zin aan elkaar gekoppeld zijn.

Een greep in de etymologische grabbelton biedt een paar interessante aanknopingspunten. Barley is het Engelse woord voor gerst, waaruit je bier kunt brouwen (denk aan gerstebier). Barr is oud-Noors voor gerst, terwijl bara brood betekent in het Bretons.

Bier wordt niet alleen gedronken, maar ook als ingrediënt in de keuken gebruikt. In Noord-Frankrijk en België wordt het vaak toegevoegd aan karbonadegerechten. In Duitsland wordt bier, behalve voor vlees, ook gebruikt voor sommige zoete soepen.

Dit recept komt uit Zuid-Afrika, waar een deel van mijn familie woont. Bier maakt hier deel uit van een beslag dat, rondom stukken vis, voor een heerlijk krokant korstje zorgt. Als je het goed doet krijg je zoiets als de fish uit fish-and-chips, maar dan lekkerder.

Omdat het Afrikaans in dit recept voor Nederlanders goed te volgen is, en bovendien zo aardig klinkt, laat ik de vertaling achterwege.

Bereiding:

Sif meelblom, sout en peper saam. Roer botter en eiergele bij. Voeg geleidelik bier by en roer gedurig. Klop goed saam. Bêre beslag in koelkas vir 3 uur. Vou styfgeklitste eierwitte in net voor gebruik. Doop vis in beslag en braai in diep olie vir 5 tot 8 minute of tot goudbruin. Dreineer goed en bedien warm met suurlemoenwiggies.

Tip: Gebruik in plaats van moten liever gefileerde vis. Kabeljauw en schelvis zijn geschikt. Als je echt wilt uitpakken, probeer dan eens nijl- of snoekbaars.

Ingrediënten voor 3 tot 4 personen:

1 koppie meelblom

1 teelepel sout

1/4 teelepel peper

1 eetlepel gesmelte botter

2 geklopte eiergele 2 eierwitte

3/4 koppie verslane bier (dood, 'plat' bier)

500 gram vismootjies, dun gesny

olie

suurlemoenwiggies (citroenschijfjes)

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden