Virtuoze timing in een kleurrijke, vloeiende dialoog

FREDERIKE BERNTSEN

Klassiek

Rising Stars Remy van Kesteren *****

Jazz en klassiek, elk in een apart hokje? Nee, goede muziek is goede muziek. Harpist Remy van Kesteren benadrukte het universele karakter van het programma dat hij samenstelde met trompettist Eric Vloeimans.

De zesentwintigjarige Van Kesteren toert rond als rising star - hij werd dit seizoen door het Amsterdamse Concertgebouw en Bozar in Brussel geselecteerd voor een reeks optredens in de grote Europese zalen.

Het programma dat de heren presenteren? Ongeveer zoals het boekje vermeldt, maar van concert tot concert ontwikkelt het zich. Het duo koppelt muziek van de Catalaan Federico Mompou aan eigen werk. Satie wordt gevolgd door Carlos Micháns, en wat later klinkt een stukje Milhaud.

Of we ons even wilden voorstellen hoe Satie in een achterafzaaltje in Montmartre achter de piano zat en eigen composities speelde - het zaaltje waar Van Kesteren en co aantraden was het Concertgebouw. Vertaald naar harp en trompet werd Satie werkelijk exotisch. Zijn muziek kreeg een flinke draai; Vloeimans' improvisaties zijn beroemd.

Tijdens enkele solistische minuten speelde Van Kesteren de Paganinivariaties van Mikhail Mchedelov in één vloeiende beweging. En dat hij ook kan componeren, kregen we te horen in 'Franck': ruige ritmes, een puike trompetsolo. Dit was een voorproefje, want in januari brengt de sterharpist een nieuwe cd uit, 'Tomorrow Eyes', met veel eigen werk.

In opdracht van het Concertgebouw en de European Concert Hall Organisation schreef Oene van Geel speciaal voor deze musici 'Duality'; integere noten, de spelers op de huid gecomponeerd.

Dit is het ware muziek maken: luisteren en reageren. Van Kesteren en Vloeimans dagen elkaar en hun publiek uit in een kleurrijke dialoog, hun muzikale timing is virtuoos. Toeter dicht bij de snaren, nog meer resonans. Nooit geweten dat harp en trompet het samen zo goed doen. Gaat dat horen!

foto Marco Borggreve

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden