Virtuoos en fantasievol, maar soms een tikje geforceerd

Wereld


Ballaké Sissoko & Vincent Segal


**


De term wereldmuziek is menigeen een doorn in het oog. De term is te veel omvattend, te weinig precies. Op sommigen komt het zelfs badinerend over: alsof voor bepaalde muziek een terrein wordt afgebakend waarmee ze uiteindelijk wordt buitengesloten.


Toch ontstaat recent een soort muziek waarvoor de benaming wereldmuziek nu juist wél geëigend lijkt. Muziek die niet aan locatie of cultuur gebonden is. Die van overal en nergens komt, een uitkomst van het globalisme, ook al maakt ook die term sommigen boos.


De Malinese koraspeler Ballaké Sissoko en de Franse cellist Vincent Segal, die dinsdag in het Concertgebouw aantraden, zijn zulke musici, met uiteenlopende achtergronden. Ze spelen bewerkingen van traditionele muziek uit Mali, maar evengoed uit bijvoorbeeld Brazilië. Een deel wordt geïmproviseerd, daarmee heeft het iets van zowel volksmuziek als jazz en klassiek.


Op hun twee platen klinkt het smaakvol. Nu is de rinkelende klank van de kora sowieso elegant en moet je ook behoorlijk je best doen om een cello sfeerloos te laten klinken. Dat gebeurt dan ook niet, Sissoko en Segal zijn beiden uitstekende musici.


De vraag is alleen wat ze precies willen met dit project. De uiterste consequenties lijken niet uitgedacht. Terwijl Sissoko haast stoïcijns zijn prachtige, sussende patronen speelt, schijnt Segal vrijwel volledig verantwoordelijk voor de variatie in klank. Nu is hij virtuoos én fantasievol, maar hij komt soms ook geforceerd over. Het zoeken naar het onverwachte leidt er juist toe dat je aan de verwachtingen voldoet.


Los van de prachtige passages die er zonder meer waren, bleef het tweetal toch ergens in een niemandsland hangen.


Ontmoetingen tussen werelden zijn een groot goed. Maar wie de ander wil leren kennen, moet ook veel van zichzelf laten zien. Op dat punt zijn Sissoko en Segal nog niet.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden