Virtuele koopjes

Waarom nog regen en (parkeer) ongemakken trotseren als je via een virtuele veiling of advertentiesite op een simpele manier aan allerlei koopjes kan komen? Een van de populairste plekken om spullen te kopen of te slijten, is de advertentiesite Marktplaats die overigens geduchte concurrentie heeft gekregen van de elektronische 'Speurders' van de Telegraaf. Beide lijken nog het meest op de gezellige berichtjes uit de aloude krant en worden vaak gebruikt door particulieren. Speurders zijn zowel voor kopers als verkopers gratis tot 1 januari 2005. Marktplaats is dat ook, mits een product minder dan euro 200 waard is. Daarboven betaal je euro 6 en dat geldt ook voor advertenties van banen, auto's en motoren. Zowel op Speurders als Marktplaats wordt gewerkt met een systeem van vaste prijzen en/of biedingen. Mocht je het aangeboden product te duur vinden, dan kan je een lagere prijs bieden. Maar, in tegenstelling tot de veilingsites, geldt op de advertentiesites geen termijn en de verkoper is niet verplicht te verkopen.

Ilse Kuiper

Een van de bekendste veilingsites is Ebay.nl, de Nederlandse variant van ebay.com. Hier bepaalt de verkoper de startprijs. Kopers bieden op het object zolang de veiling duurt en na afloop koopt de hoogste bieder het. Ebay, waarop relatief veel handelaren aanwezig zijn, is niet gratis. Je betaalt altijd plaatsingskosten van euro 0,10 en een verkoopcommissie van 4 procent van de verkoopwaarde tot een maximum van euro 5. Een andere grote virtuele veiling is Ricardo. Wie hier iets verkoopt, betaalt een klein percentage verkoop-commissie: tot euro 50 5 procent;

euro 51-1000 3,5 procent en daarboven 1,5 procent. Ricardo wordt veel gebruikt door verzamelaars. Hetzelfde geldt voor Qoop, dat is gelieerd aan Verzamelnet.

Bent u als koper bang voor oplichting? Dit is meestal niet nodig. Allereerst loont oplichting niet bij kleinere bedragen. Maar ook kan je zelf veel doen om het risico te verkleinen. Als de verkoper een particulier is die zich bekend heeft gemaakt - hij heeft zijn adres gegeven en vaste telefoonlijn -, als deze niet handelt via een gratis (hotmail)adres en ook niet via een mobiel nummer - daar kan je namelijk niets mee op het moment dat je de identiteit van de verkoper wilt achterhalen - hoef je je geen zorgen te maken. Check ook nog even of de verkoper voorkomt op de 'zwarte lijst' van het beoordelingssysteem. Bij vrijwel alle sites is het mogelijk een bericht over de betrouwbaarheid van de online aanbieder of koper achter te laten. Deze feedback vormt een soort reputatiesysteem waar je altijd even naar moet kijken voordat je zaken gaat doen. Overigens is het altijd aan te raden om in zee te gaan met iemand uit je buurt. Dan kan je zelf het product inspecteren, en eventueel betalen en gelijk meenemen.

Last but not least: er zijn ook sites waar je helemaal gratis producten kan krijgen, mits je ze zelf op gaat halen, zoals www.gratisoptehalen.nl. En heb je geen zin om alle sites af te zoeken naar een bepaald object? Voer het gezochte in op de meta-zoekmachine veilingkijker.nl. Helemaal lekker makkelijk.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden