Virtueel parachutespringen

Je hangt in een tuigje aan een stalen constructie, amper een meter boven de grond, maar hebt het gevoel alsof je aan een parachute bungelt. Nou ja gevoel, je hoort de lucht niet suizen en voelt je lichaam niet deinen, maar in de peilloze diepte onder je zie, al hangend, wel degelijk een geel stipje almaar dichterbij komen. Virtueel parachutespringen heet dat en het het kan sinds kort in luchtvaartmuseum Aviodome.

Het museum claimt de eerste instelling ter wereld te zijn die virtuele computertechnieken gebruikt voor recreatieve doeleinden. Een nogal gewaagde stelling, want de techniek op zich is allesbehalve nieuw. Maar een virtuele parachutesprong, voor iedereen beschikbaar, is misschien wel uniek. En goedkoper dan een echte parachutesprong. Ook minder gevaarlijk trouwens.

Voor tien gulden mag de bezoeker 'springen'. Met een speciale bril voor de ogen belandt de droogspringer in een virtueel luchtruim. De sprong begint direct na het verlaten van het vliegtuig. In beeld een computer-landschap met bomen, heuvels en bergen en wie omhoog kijkt ziet de onderkant van de parachute. Ook in beeld een hoogtemeter die nauwkeurig bijhoudt hoe snel de bodem dichterbij komt. Beide handen zitten in lussen waarmee de parachute kan worden bestuurd, want voor een geslaagde sprong moet je wel zorgen de wind in de rug te hebben. De windrichting is overigens ook in beeld.

De constructie staat via de bril en het tuigje in verbinding met een computerprogramma. Een medewerker van Aviodome geeft de eerste paar honderd meter aanwijzingen, maar daarna houdt-ie z'n mond en moet je verder maar uitzoeken hoe je veilig neerkomt. “Heel erg moeilijk, maar wel hartstikke leuk”, aldus een 12-jarige springer, nadat hij 470 meter buiten zijn doel terecht was terechtgekomen. In Aviodome springen de bezoekers uit het karkas van een Fokker 50, die na het faillissement niet meer werd afgebouwd. Dit vliegtuigdeel hoort bij de Fokkerexpositie (met 25 historische Fokker vliegtuigen) die nog tot 15 januari in Aviodome is te zien. De virtuele sprong is overigens een blijvertje in Aviodome.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden