Virtueel de 311 treden van D'Olle Grieze beklimmen

De Martinitoren, ook wel D'Olle Grieze genoemd, in Groningen werd voltooid in 1482. Tezamen met de gedeeltelijk houten spits, is de toren 97 meter hoog. De fundering is slechts 3 meter en tot 1948 bestond die uit koeiehuiden. Beeld
De Martinitoren, ook wel D'Olle Grieze genoemd, in Groningen werd voltooid in 1482. Tezamen met de gedeeltelijk houten spits, is de toren 97 meter hoog. De fundering is slechts 3 meter en tot 1948 bestond die uit koeiehuiden.

Wat de Euromast is voor Rotterdam en de Domkerk voor Utrecht, is de Martinitoren voor Groningen. D'Olle Grieze, de oude grijze, noemen de Groningers hem liefkozend. Vanwege de kleur van het verweerde zandsteen.

Petra Vissers

Wie omhoog klimt, betreedt een monument en loopt langs de luizolder, de klokken en het carillon. Boven is de beloning het uitzicht over de Grote Markt en de rest van Stad en Ommeland. Maar ja, dat zijn wel 311 treden in een 97 meter hoge toren.

Gelukkig werken studenten bouwkunde van NHL Hogeschool aan een virtuele Martinitoren. Straks kunnen ook mensen die slecht ter been zijn met een 3D-bril op hun neus het klokkenspel bekijken en elke centimeter van het historische bouwwerk aan een inspectie onderwerpen.

Met een 3D-scanner brengen de studenten miljarden punten in beeld. Van al die punten wordt een 360-gradenfoto gemaakt en daarmee kan er een interactief model gemaakt worden. De virtuele bezoekers van de Martinitoren kunnen daardoor zelf besluiten of ze naar links willen kijken, naar rechts, naar boven of naar beneden.

Maar de mindervalide medemens een kijkje gunnen in de toren, is niet het belangrijkste doel van de studenten. Het 3D-model moet meer inzicht gaan geven in de bouwkundige constructie van de Martinitoren en de bijbehorende Martinikerk. Informatie daarover is enkel beschikbaar op een paar papieren tekeningen.

Met de bouw van de huidige toren werd begonnen in 1469, nadat de oude door een blikseminslag instortte. Ooit was de toren hoger maar in 1577 werden vreugdevuren ontstoken in de toren, waarna de spits in vlammen opging. Een nieuwe top kwam pas veertig jaar later.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden