Virtueel bezoek aan vernietigingskamp Sobibor

Herdenkingsbijeenkomst bij het monument van Sobibor. Beeld EPA
Herdenkingsbijeenkomst bij het monument van Sobibor.Beeld EPA

Een bezoek afleggen aan het voormalige vernietigingskamp Sobibor. Bezoekers van Kamp Vught kunnen met een speciale bril voortaan ook een kijkje nemen in het kamp dat tijdens de oorlog door de Duitsers vernietigd is.

Staatssecretaris Martin van Rijn (VWS) maakte zaterdag gebruik van de 3D-bril die via de computer een beeld geeft hoe het in Polen gelegen vernietigingskamp Sobibor er in 1943 zo ongeveer heeft uitgezien. Bezoekers van Kamp Vught kunnen vanaf dinsdag een virtueel bezoek brengen aan Sobibor.

In vernietigingskamp Sobibor zijn naar schatting 34.000 uit Nederland afkomstige joden vermoord in de gaskamers. Omdat nazi's hebben geprobeerd alle sporen van het kamp te wissen, is niet zeker hoe het er precies heeft uitgezien.

Bij het op de computer herbouwen van het voormalige kampterrein is overlegd met onder meer Stichting Sobibor, het Joods Historisch Museum, het Auschwitz Comité, Holocaustoverlevende Jules Schelvis en Ivar Schüte, archeoloog in Sobibor.

Gruweldaden
"De nazi's hebben geprobeerd hun gruweldaden in Sobibor aan onze herinnering te onttrekken. Zij zijn daar niet in geslaagd en het is tot in de lengte der dagen onze taak om te zorgen dat dit zo blijft", vindt staatssecretaris Van Rijn.

Nieuwe technische snufjes kunnen helpen om jongeren te informeren denkt hij. "Nu ooggetuigen schaarser worden, is het aan ons om de herinneringen en de verhalen levend te houden voor nieuwe generaties. 'Virtual reality' doet dat op een manier die bij jongeren past en hen hopelijk raakt. Want ik wil dat Nederlandse jongeren meer weten over wat zich daar heeft afgespeeld."

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden