Virenque zet Dekker even in schaduw

TOURS - Erik Dekker moet nog twee weken geduld hebben om definitief gekroond te worden tot de regelmatigste wielrenner van het jaar. De wereldbeker bleef na Parijs-Tours nog even in de kast. Achter imponerend winnaar Richard Virenque verloor Dekker een deel van zijn riante voorsprong op de enig overgebleven concurrenten Erik Zabel en Romans Vainsteins.

Het geplande feestje in Hotel de l' Univers ging gisteren niet door. Prominenten als staatssecretaris Vliegenthart, Rabo-topman Smits en NOC-NSF-voorzitter Blankert wachtten de Rabo-renner in Tours op, maar een simpel rekensommetje leerde dat Zabel (derde achter Freire) en Vainsteins (zesde) iets waren ingelopen op de leider in het wereldbekerklassement.

Zabel wordt in de Ronde van Lombardije niet meer aan de start verwacht, waarmee Vainsteins - ook al door het niet starten van de Italianen Bettini, Rebellin en Casagrande- de enige overgebleven concurrent werd. De Let moet winnen in Bergamo om Dekker nog aan kop van het klassement af te lossen.

Parijs-Tours had voor Dekker te weinig knelpunten om zich te onderscheiden. Op de Cote de l'Epan, acht kilometer voor de streep, leidde hij even de achtervolging op Virenque, die alleen voorop was gebleven nadat hij al na twaalf kilometer met landgenoot en vluchtspecialist Durand op pad was gegaan. ,,Het was een mooi klimmetje, maar te kort om het verschil te maken.'' Hij zag bovendien Vainsteins in zijn wiel. ,,Als ik niets met het klassement te maken heb rijd ik misschien wel door. Nu leek me dat niet verstandig.''

Dekker begon de Franse najaarsklassieker in de wetenschap dat er verdedigd moest worden. Geen prettig uitgangspunt, vond de aanvaller pur sang. ,,Je hebt geen rust in de wedstrijd. Zeker met die wind is het een vervelende koers als je iets te winnen of te verliezen hebt.''

Die vrees bleek een groot deel van de wedstrijd ongegrond. De tegenwind noopte de organisatie weliswaar de start met een kwartier te vervroegen, het koersverloop speelde de Rabo's in de kaart. Virenque en Durand gingen voor een lange solo, liepen uit naar een maximale voorsprong van ruim achttien minuten en kwamen pas in zicht nadat Telekom zich op kop van het peloton had genesteld.

Met assistentie van Rabobank werden in de finale enkele plukjes renners ingelopen, waarna Dekker zelf de ultieme jacht op Virenque opende.

,,Jammer, ik had graag gewonnen'', bezag hij het ritueel rond winnaar Virenque. ,,Maar eigenlijk ben ik best tevreden.'' Vainsteins in de gaten houden volstaat over twee weken in Bergamo.

Met tevreden zou de gemoedstoestand van Richard Virenque karig omschreven worden. De Franse volksheld straalde onder de toejuichingen van een publiek dat hem dopingzonden al lang en breed vergeven heeft. Iedereen verdient een tweede kans, zei Patrick Lefevere toen hij Virenque onderdak bood bij Domo-Farm Frites. De 31-jarige Fransman keerde half augustus terug in competitie na een schorsing wegens het toegeven van epo-gebruik.

Winnen deed hij tot gisterennog niet, maar de vorm groeide in de Ronde van Spanje. ,,Hij is een karakterjongen, goud voor de ploeg'', sprak Lefevere vertederend om te bekennen dat Virenque beslist geen dure werknemer is. ,,Hij heeft het contract van een neo-prof.''

Dat zal anders worden. Lefevere praat komende week met de sponsors wat er mogelijk is. Virenque kent de beperkingen -budgetten zijn niet oneindig- maar had al tijdens de koers bij Lefevere geïnformeerd naar diens gedachten. ,,Hij vroeg me of ik nog twijfelde over contractverlenging, terwijl Durand in zijn wiel zat te sterven. Mooi toch?''

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden