Vipul Shah producer Bollywood

Ik maak altijd het grapje dat ik geboren ben in La Parnala in Zuid-Frankrijk", zegt Vipul Shah (43), "maar eigenlijk is dat het dorpje Paranala in Gujarat." Paranala is een arm dorpje op het Indiase platteland waar zijn familie geen tv of elektriciteit had toen Shah klein was. Water werd gehaald uit een put even verderop. Nu woont Shah in een miljoenenappartement in Mumbai. "Ik ben blij dat ik beide werelden heb gezien."

Shah weet nog goed dat hij voor het eerst tandpasta probeerde, op zijn zestiende. "Wij maakten onze tanden altijd schoon met babul (acacia arabica), een takje waar je op kauwt. Mijn vader had tandpasta meegenomen uit Mumbai. Maar ik wist niet dat je behalve tandpasta ook een tandenborstel nodig hebt en ik vond de smaak zo lekker dat ik helemaal geen zin had om het uit te spugen!"

"Mijn vader was zakenman, maar ik wilde schrijver worden. Hij was erg bezorgd dat ik niet genoeg geld zou verdienen", vertelt Shah. "'Investeer maar in een bedelnap', was mijn vaders vaste grapje. Ik begon scenario's voor tv te schrijven, en die werden verrassend goed ontvangen."

In 2002 begon Shah serieus geld te verdienen. Hij produceerde grote klappers als 'Comedy Circus' en 'Crime Patrol', een soort 'Baantjer'.

Toen zijn carrière begon, kocht de producer een klein huis in Kandivali, in het noorden van Mumbai. Nu woont hij met zijn vrouw en dochter in een schitterend appartement in Andheri-West. "Het blad Good Homes Magazine heeft wel vijftig keer gebeld, maar ik wil mijn huis niet in een tijdschrift", zegt Shah. "In India zijn de inkomensverschillen heel groot. Wat de ene persoon uitgeeft aan een enkele lunch is voor de ander een heel maandsalaris. Ik vind het niet nodig om dat te benadrukken."

Geleidelijk aan kocht Shah een grotere auto. Nu heeft hij er verschillende, waaronder een BMW 6-serie en een Toyota voor als hij gasten heeft. De producer geeft geen geld uit aan dure kleren. "Ik draag meestal een overhemd of poloshirt, zoals nu", zegt hij.

De werkdag begint voor Shah om 9.30 uur, dan beantwoordt hij e-mails en pleegt telefoontjes vanuit zijn huis. Om een uur of 12.30 gaat hij naar zijn kantoor dat op 5 à 10 minuten met de auto ligt. Soms heeft hij 's middags vergaderingen. Hij werkt tot een uur of tien 's avonds en gaat dan naar huis, voor 'family time and dinner'. "Soms zijn we bezig aan een nieuwe show en dan moet er heel hard gewerkt worden tot diep in de nacht", vertelt hij zittend in het hippe restaurant Indigo. "Dit is mijn tweede huiskamer, ik kom hier vier à vijf keer per week en hou hier mijn vergaderingen." Bij Indigo hebben ze Italiaanse pizza's, Franse foie gras en hamburgers, maar Shah bestelt het liefst Indiaas. "Hee, ik blijf een Indiër", zegt hij.

Shah gaat twee of drie keer per jaar op vakantie naar de VS, Doebai of Europa. Voor verjaardagen geeft hij meestal een cadeaubon van Zara of Mango, als het om een vrouw gaat. Een goede vriend geeft hij parfum.

Als een familielid ziek is, gaan ze eerst naar de huisarts. De familie heeft een medische verzekering en ook voor zijn zeven man huispersoneel heeft Shah die afgesloten. "Ik zorg dat ze een goed inkomen hebben en geef ze ook leningen als ze dat nodig hebben. Ik heb eigenlijk maar één financiële zorg", zegt Shah, "en dat is dat er zoveel mensen financieel afhankelijk van mij zijn. Maar ik heb er wel voor gezorgd dat mijn familie dezelfde levensstijl kan houden als ik overlijd."

Shah geeft elke maand aan een goed doel via organisaties die zich inzetten voor kansarme kinderen. Omdat hij zelf de beide kanten van het bestaan heeft gezien, is hij erg begaan met ongelijkheid. "Nergens zie je zulke enorme verschillen als hier, luxe-appartementen staan naast sloppenwijken. In India zijn er meer mobiele telefoons dan wc's. Maar er zijn grote veranderingen gaande. De kinderen van de huishoudster gaan nu naar school, dat is een belangrijke ontwikkeling."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden