Vips willen filosofie

Wat hebben Harry Mulisch, Rudy Kousbroek, Connie Palmen, Alexander Rinnooy Kan, Bob Goudwaard, Jankarel Gevers, Jos de Beus en Hans Galjaard gemeen?

BIJDRAGEN: MARJAN AGERBEEK; EDWIN KREULEN

Ze willen allemaal dat filosofie een vaste plaats krijgt in het voortgezet onderwijs. Gisteren boden René Gude, hoofdredacteur en Stein Schenk - die het eindexamen filosofie aflegde - een petitie aan bij Tweede Kamerleden. Volgende week behandelt de Kamer de nieuwe 'profielen' voor de eindeamens.

Ook de onderwijsraad is beorggd over filosofie. In een advies aan staatssecretaris Netelenbos schrijft de raad dat er te veel cultuur zit in het profiel cultuur en maatschappij, één van de vier nieuwe vakkenpakketten in de bovenbouw van havo en vwo. Het is beter om daar maatschappijleer en filosofie in te doen.

Ook betreurt de raad dat in het gemeenschappelijke deel van het onderwijsprogramma geen aardrijkskunde zit. De Onderwijsraad wil dat leerlingen meer mogelijkheden krijgen om vakken te herkansen. In tegenstelling tot een groot aantal rectoren en schoolleiders meent de Onderwijsraad met staatssecretaris Netelenbos dat de vernieuwing van de bovenbouw in augustus 1998 kan worden ingevoerd.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden