Vinkenslag zet politiek Maastricht op scherp

Spoeddebat over woonwagenkamp

De VVD-fractie in Maastricht dreigt met een raadsonderzoek naar woonwagenkamp Vinkenslag. "Dat doen wij als het college geen bevredigend antwoord geeft op onze vragen", zegt fractievoorzitter Alex Meij.

De VVD, die met PvdA, Groenlinks en D66 het college van burgemeester en wethouders vormt, betwijfelt of er verstandige keuzes zijn gemaakt bij de sanering van het woonwagenkamp. Die is tien miljoen euro duurder uitgevallen dan begroot. "We werden jaar op jaar geïnformeerd over overschrijdingen, maar op dat moment konden we er niets meer aan doen", zegt Meij.

Vanavond is er een spoeddebat in de gemeenteraad over Vinkenslag. Meij erkent dat het college steeds heeft gedaan wat de raad wilde. "Maar of binnen die kaders verstandige keuzes zijn gemaakt, is de vraag", aldus Meij. Een raadsonderzoek zou dat aan het licht kunnen brengen. Bij zo'n onderzoek pluizen raadsleden zelf uit hoe het college heeft gehandeld, onder andere door deskundigen te horen.

De gemeente kampte met tegenvallers bij het verplaatsen van de woonwagens. Soms bleken ze een binnenzwembad te hebben of een zware marmeren vloer. "Als de kosten van een verplaatsing op 7000 euro geschat worden en later op 100.000, dan vraag ik me af hoe er is getaxeerd", zegt Meij. "Durfde de taxateur niet aan te bellen? Dat is dan laakbaar. Het gaat om grote bedragen."

Voormalig burgemeester Leers begon acht jaar terug met het ombouwen van de vrijplaats tot bedrijventerrein. De gemeente saneerde de vervuilde grond en onderwierp bewoners aan een Bibob-toets op criminele antecedenten. Wie niet mocht terugkeren, kreeg een vergoeding om naar elders te verhuizen. Dat zorgde voor extra kosten.

Maastricht dreigt bovendien een subsidie van de Europese Commissie mis te lopen. Volgens het Limburgs Dagblad gaat er een streep door 8 ton voor komend jaar en bekijkt het programmabureau of 3 miljoen euro kan worden teruggevorderd. Maastricht heeft de bedragen aan bewoners uitgekeerd op basis van offertes, en niet op basis van facturen met de werkelijke kosten. Dat is mogelijk in strijd met de regels. Meij wil weten hoe het college die fout kon maken. De VVD voegt zich nu bij de kritische oppositie, waaronder het CDA.

GroenLinks spreekt van 'stemmingmakerij' door de christen-democraten, die het spoeddebat aanvroegen. "Die partij is al langer uit op de kop van de PvdA-wethouder", zegt raadslid Saskia Hermens. Volgens haar zit er 'oud zeer'. De PvdA is één van de partijen achter de val van CDA-burgemeester Leers en een CDA-wethouder in 2010.

CDA-fractievoorzitter Vivianne Heijnen ontkent dat. "Als je deze feiten niet onderzoekt, ben je een volksvertegenwoordiger onwaardig."

Sanering kamp kostte uiteindelijk 45 miljoen
Maastricht trok acht jaar geleden 35 miljoen uit voor de sanering van Vinkenslag. De kosten liepen op tot 45 miljoen. Daarvan ging 10 miljoen naar bewoners als verhuisvergoeding. De rest was onder andere nodig om grond te saneren. Er zijn 137 woonwagens verplaatst. De duurste verplaatsing kostte de gemeente ruim 3,5 ton.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden