Vinkenslag / Grimmige blokkade na 'getreiter'

Het is oorlog tussen burgemeester Leers van Maastricht en woonwagenkamp De Vinkenslag. Gisteren blokkeerden bewoners enkele uren de A2, met autobanden en huisvuil. Ze zijn het 'getreiter' van Leers zat.

MAASTRICHT - Het is een paar uur na de blokkade. ,,Noem me maar meneer Vinkenslag'', besluit een kampbewoner, terwijl hij zich nestelt op de veranda van zijn woonwagen. ,,De mensen hier zijn nogal achterdochtig gemaakt, hè. Daarom wil niemand met zijn naam in de krant.'' Ondertussen komt zijn 14-jarige zoon thuis van school. ,,Wat heeft die jongen nou voor toekomst hier?'', vraagt zijn vader zich af. ,,Ik wil dat hij een hoge opleiding gaat doen.'' De jongen peinst er niet over de autohandel van zijn vader over te nemen. ,,Ik doe vmbo-metaal en elektro'', meldt hij trots.

Zijn vader schetst de sfeer op De Vinkenslag. ,,Opgefokt, mag je wel zeggen.'' Agressief is niet het juiste woord, eerder wanhopig, in het nauw gedreven. De woede richt zich tegen burgemeester Leers die vanaf zijn aantreden, twee jaar geleden, stelde dat het afgelopen moest zijn met gedogen op De Vinkenslag. Sindsdien is het kamp in een vrije val gekomen, klagen bewoners.

'Meneer Vinkenslag' geeft een voorbeeld. Zijn autohandel draaide elf jaar lang prima. ,,Ik verkocht tien auto's per week.'' Nu ligt zijn weekgemiddelde op twee. Sinds de grote politie-invallen, is de klandizie rap geslonken. Een enkele Pool of Rus wandelt rond en probeert wat af te pingelen, maar Nederlandse kopers zie je nauwelijks. ,,Laatst had ik een auto praktisch verkocht. Belt die man op: waar moet ik zijn? Vinkenslag, zeg ik. Dat woonwagenkamp? Ja, zeg ik. Gooide hij de hoorn erop.''

Dat de handel op zijn gat ligt, is nogal pijnlijk voor de bewoners. Er zijn namelijk tachtig autobedrijfjes op De Vinkenslag, op een bestand van 125 woonwagens. Leers wil het kamp saneren en er een bedrijventerrein van maken, met plaats voor autohandel en de 80 daaraan verbonden gezinnen. Maar de woonwagenbewoners vermoeden een dubbele agenda. ,,Natuurlijk zegt hij dat. Maar hoe kunnen wij hier nou gezonde bedrijven hebben, als hij ons voortdurend zwartmaakt?''

Toen er vorig jaar bij een inval een grote wietplantage werd ontdekt, besloot de gemeente om ook maar meteen de hele loods af te breken. Volgens de bewoners is dat exemplarisch voor wat zij zien als intimidatietactieken. ,,Als in een boerderij een wietplantage wordt ontdekt, breken ze die toch ook niet af? Je hebt het wél over iemands bedrijf.'' Verder wachten ze al jaren op simpele zaken als een glasbak. Of een bushalte. Dingen die de gemeente bewust niet regelt, fulmineert iedereen.

Sommige bewoners lopen zicht baar rond met de pest in hun lijf. De laatste weken waren de druppel. Ze hebben het idee constant te worden gesard door een overheid die de regeltjes strikt handhaaft. Een oud vrouwtje moest een dakje afbreken, een vogelkooi moest worden weggehaald en de rechter verbood de plaatsing van een nieuwe woonwagen. Dinsdagavond besloot men spontaan tot actie. De bewoners willen dat Leers stopt met 'pesten', anders volgen meer acties.

Dat mensen uren in de file stonden betreurt actiewoordvoerster Wies Lutgens. ,,Lieve mensen, Leers knipt met zijn vingers en heeft aandacht. Wij moeten het helaas zo doen.''

'Meneer Vinkenslag' mijmert ondertussen verder op zijn veranda. ,,Vroeger was hier nauwelijks werkloosheid. En de politie kwam gewoon praten, op het pleintje. Nu zet de politie de spaarzame klanten die wij hebben met de auto langs de weg. Men wil ons hier niet meer.''

De gemeente Maastricht is zich van geen kwaad bewust. Leers volhardt. Hij roept iedereen op om, net als de gemeente, eventuele schade door de actie te verhalen in een civiele procedure. ,,We moeten duidelijk maken dat dit niet ongestraft kan'', zegt de burgemeester.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden