Vingerhoeds en Lazybones: om jaloers op te zijn

Nog te zien op 10 okt. in Leeuwarden (Romein), 17 Haarlem (HJC), 18 Eindhoven (Berlage), 23 Austerlitz (Beauforthuis), 24 Zoetermeer (Stadstheater), 25 Rotterdam (Dizzy), 30 Leiden (W.W) en 31 Groningen (Oosterpoort); 13 nov. in Deventer (Bouwkunde), 14 Emmeloord (Muziekcentrum), 21 Zwolle (Papenstraattheater).

KEES POLLING

In het soul-achtig gezongen 'Yeah' verwees ze naar haar popachtergrond. 'Zo is Het' was een onvervalst jazzwerkje, waarin Vingerhoeds als een geroutineerde bopper op haar tenorsaxofoon over de akkoorden racete. In andere stukken gaf ze de musici de gelegenheid zich uit te sloven of verraadde een knap arrangement of eigenzinnig uitgewerkt thema Vingerhoeds' kunnen als componiste.

In haar composities voor Lazybones neigt Vingerhoeds naar strakke, glasheldere arrangementen. Waar er in haar kwartet vooral groepsgewijs gemproviseerd wordt, gebeurt dat in haar septet vrijwel uitsluitend individueel. Niettemin krijgen de solisten verrassend veel ruimte om hun ideeen uit te werken.

In Lazybones zijn belangrijke rollen weggelegd voor trombonist Joost Buis, trompettist Wouter van Bemmel en gitariste Corrie van Binsbergen. De laatste excelleerde op akoestische en elektrische gitaar. Buis blies loepzuiver de meest bijzondere frasen. Van Bemmel imponeerde op gedempte trompet, zoals in het weemoedige 'Look At You'.

Met Martin van Duynhoven (drums), Mischa Kool (bas) en Jeroen Goldsteen (piano en vibrafoon) heeft Lazybones een ritmesectie om jaloers op te zijn: bescheiden, maar uiterst efficient.

Na de pauze kwam Lazybones terug met drie gastmusici, trompettist Jarmo Hoogendijk, gitarist Klaas ten Holt en slagwerker Arend Niks. Het werd een zinderende finale. In stukken van Martin van Duynhoven, Joost Buis en natuurlijk Vera Vingerhoeds werd de groep een ware feestband. De kruisende gitaarlijnen gaven er een Afrikaanse dimensie aan, de slagwerkers en vier-koppige blazerssectie verwezen naar Zuidamerikaanse dansmuziek. Feest bleef het, tot laat na middernacht.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden