Vingerafdruk asielzoeker en verdachte gescheiden

AMSTERDAM - De politie mag vanaf uiterlijk 1 september volgend jaar niet langer automatisch vingerafdrukken van mogelijke verdachten van een delict vergelijken met die van asielzoekers. Pas wanneer er een 'redelijk vermoeden' van betrokkenheid van de vreemdeling is bij een 'ernstig misdrijf', mag het bestand geraadpleegd worden.

Tot nog toe leverde onderzoek in Havank, het vingerafdrukkensysteem van de dienst Nationale Recherche Informatie (NRI), jaarlijks honderden 'toevallige hits' op. Sinds 1990 worden in Havank niet alleen de vingerafdrukken van verdachten van strafbare feiten opgeslagen, maar ook die van vreemdelingen. Het systeem bevat de vingerafdrukken van zo'n miljoen mensen.

Op zoek naar verdachten vindt de politie zo in een aantal gevallen de identiteit van vreemdelingen die nog niet als verdachte te boek stonden. In 1991 kon de Utrechtse politie bijvoorbeeld met hulp van de computer de roofmoord op een restauranthouder uit Bosch en Duin oplossen.

Het College Bescherming Persoonsgegevens (CBP), de vroegere Registratiekamer, heeft Justitie geadviseerd beide bestanden te scheiden. Een woordvoerder noemt de koppeling ,,oneigenlijk gebruik van persoonsgegevens''.

Minister Korthals (justitie) schreef in april aan de Tweede Kamer dat verstrekking van gegevens door de NRI eerst geschiedt na toetsing. Dat zou ook gelden voor de politiekorpsen in de vier grote steden die zelfstandig het computerbestand kunnen raadplegen. Er moet sprake zijn van een ernstig misdrijf. Volgens de bewindsman berust deze werkwijze op een 'adequate wettelijke basis' en is niets gebleken van 'onrechtmatige verstrekkingen'.

Woordvoerder A. Folgerts van de NRI zegt echter dat gegevens tot voor kort 'vrij gemakkelijk' werden doorgegeven, en dat splitsing van bestanden de politie 'honderden verdachten' per jaar scheelt.

Justitie neemt -met het oog op de nieuwe Wet Bescherming Persoonsgegevens die sinds 1 september van kracht is- desalniettemin het advies van het CBP over en gaat de bestanden van verdachten en vreemdelingen scheiden. In de nieuwe situatie zal het register van vreemdelingen volgens Korthals ,,pas geraadpleegd worden nadat is vastgesteld dat wordt voldaan aan de voorwaarden die de nieuwe wet stelt''.

Mr.A. van Kalmthout, straf- en vreemdelingendocent aan de Katholieke universiteit van Tilburg, noemt het Havank-systeem van justitie een ,,schoolvoorbeeld van misbruik van bevoegdheden''. Vol gens hem is het ,,erg verleidelijk om databestanden voor oneigenlijke doeleinden te gebruiken''. Dat Justitie zegt toetsingscriteria te -zullen- hanteren, maakt Van Kalmthout niet geruster, ,,zolang een wettelijke basis ontbreekt''.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden