null Beeld
Beeld

De vraag vanMonic Slingerland

Vindt u het een goed idee dat de scholen weer opengaan?

Gezinnen met jonge kinderen beleven een opwindend weekeinde. De basisscholen gaan maandag weer open. Een grote verandering, na twee maanden thuiszitten. Dat leek eerst drie weken te duren, maar al snel bleef ongewis wanneer precies er een einde aan de coronavakantie zou komen. En wat eerst de ultieme scholierendroom leek, bleek vaak knellend (voor de ouders) en saai (voor de kinderen).

Vooral door dat thuiszitten kwamen de verschillen naar buiten. Alleenstaande ouders, ouders met vitale beroepen, ouders met een slecht huwelijk, kwetsbare kinderen, kinderen in het speciaal onderwijs, vooral voor hen is het belastend dat de scholen dichtgingen. Gelukkig bleef er noodopvang mogelijk, maar het verlangen naar een gewone schooldag groeide. Zelfs pubers met een hekel aan school snakken ernaar om weer in de klas te zitten. Liever dat, dan thuishangen. Zij moeten nu nog drie weken geduld hebben.

Ouders en docenten zijn van begin af aan verdeeld over de kwestie. Ze waren eerst verdeeld over de beslissing om scholen te sluiten en nu over het besluit om de scholen in fasen weer te openen. Scholen sluiten zou niet nodig geweest zijn, omdat kinderen niet ziek zouden worden en het virus dus niet snel overdragen. In Zweden zijn de scholen voor leerlingen tot zestien jaar ook opengebleven en daar gebeurde geen ramp. Kwetsbare kinderen zouden een nog grotere achterstand oplopen. Voorstanders van sluiten gaven aan dat kinderen niet in een cocon leven, ze kunnen oudere docenten besmetten, of hun grootouders.

De laatste weken van het schooljaar zullen rommelig zijn

Die argumenten gelden nog steeds en meer duidelijkheid over de besmettelijkheid van kinderen is er nog niet. Toch gaan de scholen open. Dat zou vooral ingegeven zijn om de ouders te ontlasten. De meeste ouders zijn dan ook opgelucht over het besluit.

Aan de schoolleiding de schone taak, de lessen te organiseren met alle beperkingen van nu, zoals docenten die liever thuisblijven, aangepaste schooltijden en klassen die niet zo vol kunnen zijn als anders. Ook als het begin van de zomervakanties opgeschoven wordt, zullen de laatste weken van het schooljaar rommelig zijn. Misschien dienen ze vooral voor scholen om een beeld te krijgen van de achterstand van leerlingen, te inventariseren welke leerlingen verdwenen zijn en hoe die weer te vinden en concrete plannen te kunnen maken voor de start van het nieuwe schooljaar.

Op deze opiniepagina pleitte kinderombudsman Margrite Kalverboer voor het snel openstellen van scholen, in het belang van kwetsbare kinderen. Docent Siep de Haan pleitte er juist voor om dat met het voortgezet onderwijs niet te doen, omdat twee van de vijf docenten ouder dan vijftig is.

Ouders die het niet vertrouwen of die tot een risicogroep horen, mogen hun kinderen thuishouden. Ook docenten hebben het recht om thuis te blijven. Ook bij het openstellen van de scholen geldt de vrijheid om daar eigen keuzes in te maken.

Ik probeer me de gemengde gevoelens voor te stellen van een ouder die zelf tot een risicogroep hoort, van wie het tienjarige kind maandag naar school mag en de puber van dertien nog tot 1 juni moet wachten.

Vindt u het een goed idee dat de basisscholen maandag weer opengaan?

Stuur uw reactie van circa 150 woorden uiterlijk dinsdag 12 uur naar lezers@trouw.nl, voorzien van naam en adres. Een keuze uit de antwoorden verschijnt woensdag.

Monic Slingerland is chef van de opinieredactie.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden