Vindicat krijgt extra tijd voor cultuuromslag: 'Het is een hele klus'

De entree van het sociëteitsgebouw van studentenvereniging Vindicat in Groningen. Beeld ANP
De entree van het sociëteitsgebouw van studentenvereniging Vindicat in Groningen.Beeld ANP

De in opspraak geraakte studentenvereniging Vindicat krijgt meer tijd om orde op zaken te stellen.

Gerrit-Jan KleinJan

Het Groninger corps krijgt tot en met september de kans om aan te tonen dat de cultuur in de door incidenten geplaagde vereniging verandert. Eerder was afgesproken dat de Rijksuniversiteit Groningen en de Hanzehogeschool voor de zomervakantie zouden bepalen of Vindicat weer recht heeft op financiële steun (33.000 euro per jaar).

Volgens een universiteitswoordvoerster is die beslissing uitgesteld omdat het ‘ingewikkelder en moeilijker’ is dan verwacht voor de studenten om te bewijzen dat er veranderingen plaatsvinden. “Dat is een flinke klus en het is voor de vereniging en voor de accreditatiecommissie ook allemaal nieuw. Dit is een heel nieuw proces voor iedereen in Groningen”, zegt de woordvoerster. Zo moet de vereniging over het afgelopen jaar een uitgebreide incidentenregistratie laten zien en plannen opstellen ter verbetering. Ook willen de Groninger onderwijsinstellingen het nieuwe verenigingsbestuur, dat in september aantreedt, betrekken bij de poging tot cultuurveranderingen.

Ravage

Vorig jaar juli eisten de universiteit en de hogeschool dat Vindicat binnen een jaar moest voldoen aan strikte voorwaarden, zoals een verenigingsbrede gedragscode, minimaal vijftig procent nuchtere begeleiders tijdens het introkamp en melding van incidenten bij een commissie die toezicht houdt. Vindicat kreeg toen met de hakken over de sloot een accreditatie, waarmee de bestuursleden recht hebben op een beurs en de vereniging aanwezig mag zijn bij universitaire bijeenkomsten.

Al meteen na de start van het collegejaar werden de bestuursbeurzen niet meer uitgekeerd, omdat een groep vindicaters verdacht werd van het aanrichten van een ravage in een sushi-restaurant. De strafmaatregel, die tijdelijk was, werd permanent toen het verenigingsbestuur verzuimde om bij de universiteit te melden dat twee corpsstudenten een verenigingsgenoot klappen hadden gegeven tijdens een feest.

Vindicat was niet bereikbaar voor commentaar.

Lees ook:

Hoe de studenten van Vindicat zich weer in de vingers snijden

De Groninger studentenvereniging Vindicat vergat een mishandeling te melden bij universiteit en hogeschool. Erg onhandig, want die beslissen binnenkort of ze verder willen met het corps, dat incidenten aan elkaar rijgt.

Vindicat verwelkomt recordaantal nieuwe leden

Vindicat kreeg in 2017 een recordaantal aan nieuwe leden. 470 studenten meldden zich aan. Volgens het Groningse corps waren dit er in de 27 jaar daarvoor nooit zo veel.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden