Vind maar eens een Britse Brexit-expert

De Brexit was een inspiratiebron voor het jaarlijkse vogelverschrikkers-festival in de Britse plaats Heather, dat eind juli plaatsvond. Beeld Reuters
De Brexit was een inspiratiebron voor het jaarlijkse vogelverschrikkers-festival in de Britse plaats Heather, dat eind juli plaatsvond.Beeld Reuters

Als EU-lid heeft Groot-Brittannië 43 jaar niet hoeven onderhandelen over handelsovereenkomsten. Vind dan maar eens de juiste ambtenaren die er een goede Brexit-deal uit kunnen slepen.

Nu de Britten zeven weken aan het idee hebben kunnen wennen dat ze voor de Brexit hebben gestemd, is het zaak de pijlen te richten op de onderhandelingen over uittreding. De juist aangetreden premier May richtte zelfs een ministerie voor Brexit op, dat bij het ministerie van buitenlandse zaken zal intrekken. Alleen blijkt het zeer ingewikkeld dat gloednieuwe departement met gespecialiseerde onderhandelingsexperts te bemannen. Die hebben de Britten namelijk amper.

"Als lid van de EU heeft Groot-Brittannië de afgelopen 43 jaar geen handelsovereenkomsten meer hoeven sluiten. Dat gebeurde vanuit Brussel. De Britten hadden die expertise dus helemaal niet nodig", zegt hoogleraar economie Alan Winters van de universiteit van Sussex.

Verschillende media schatten het aantal Britse onderhandelaars op dit moment op enkele tientallen, meer heeft de overheid er niet in dienst. En dat terwijl bijvoorbeeld Canada, dat de afgelopen zeven jaar met de EU heeft onderhandeld over een vrijhandelsverdrag, ruim achthonderd experts had aangesteld. Ook in Brussel beschikken ze over een stevig en ervaren onderhandelingsapparaat met ongeveer zeshonderd onderhandelaars, die de messen al slijpen voor wat zeer ingewikkelde en moeizame gesprekken kunnen worden.

Mede door de economische onzekerheid die sinds de Brexit is ontstaan, staat de regering onder grote druk snel een goed onderhandelingsteam op de been te brengen dat de strijd met Brussel kan aangaan. En terwijl Brexit-minister David Davis andere ministeries afstruint op zoek naar potentiële kandidaten, is het aannemelijk dat hij ook een beroep zal moeten doen op de private sector. "Ze hebben er zeker honderden nodig. Die gaat hij niet vinden binnen het ambtenarenapparaat. Daarom zal hij ook moeten aankloppen bij bijvoorbeeld grote consultancybedrijven, maar die zijn ongelooflijk duur", zegt Winters.

Zo vroeg Tim Farron, de leider van de Liberaal Democraten, onlangs al in het Lagerhuis aan premier May of ze inderdaad bereid is om experts in te huren 'die weleens per persoon 5000 pond per dag kunnen kosten'. De premier ontweek de vraag, maar zei 'te zorgen dat er voldoende expertise aanwezig is om deze onderhandelingen te doen'. Met specialisten van PricewaterhouseCoopers of Ernst&Young zouden de uittredingsgesprekken dus ook nog voor een gigantische kostenpost kunnen zorgen.

Daarnaast werken consultants als private partij niet alleen voor de overheid, maar ook voor grote banken en bedrijven. Winters: "Ze treden in onderhandelingen altijd op als lobbyist om bepaalde belangen veilig te stellen, maar vertegenwoordigen nooit het algemene belang. Terwijl dat in dit geval ontzettend belangrijk is."

Het ook nog maar de vraag wat de Britten eigenlijk willen. De regering- May kent zowel Leavers als Remainers. De uitgesproken Brexiteers willen een einde aan het vrije verkeer van personen, ook al kost dat de toegang tot de interne markt. Terwijl May de druk van de City, het financiële hart van Londen, voelt om juist onderdeel te blijven van die interne EU-markt. "Ze zullen eerst goed moeten formuleren wat ze willen binnenhalen. Dat wordt nog lastig", zegt Winters. "En het is zaak niet te veel op detailniveau te onderhandelen, maar het simpel te houden. Pragmatisch. Dat is de enige manier om de kennisachterstand op onderhandelingsgebied te ondervangen."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden